Tvättips och vandaler

Tvättips och vandaler

Långvariga vandaliseringar, en blottare klädd i beige, cykelsabotörer och tips inför sommaren – polisen kan berätta om vitt skilda mälaröhändelser som ägt rum under senaste två veckorna.

Under lång tid har ”Gamla huset butik och café” på Ekerö utsatts för vandaliseringar och trakasserier. När en tung sten nyligen kastades in genom ett fönster och var nära att träffa en av de anställda, fick dock personalen nog och gjorde ett upprop på sociala medier. Många har reagerat och bland annat har ett lokalt motorcykelgäng engagerat sig och åker med ojämna mellanrum förbi huset i Ekebyhov och se till att allt är i sin ordning.

– Det är olyckligt att de har drabbats så hårt och vi har inget att säga om att allmänheten engagerar sig, så länge de inte går in på polisens arbete. Det är ju en form av grannsamverkan och det uppmuntrar vi, säger Stefan Berg, kommunpolis.

Han berättar också om att ett sexuellt ofredande ägde rum den 24 maj. En man i 30-årsåldern har då stått en bit ifrån ridklubben på Björkuddsvägen i Ekebyhov och onanerat.

Han beskrivs som lång och smal, med ljusbrunt hår och ljus hy samt klädd i armékeps, t-shirt och shorts, allt i beige.

Nyligen blev också MN tipsade om att andra vandaler hade strött ut ”vassa föremål” på Färingsö som fått till följd att ett 30-tal cyklister fått punktering. Polisen säger sig ha hört talas om händelsen, men har inte fått in någon anmälan om saken.

– Det har också varit ett inbrottsförsök på Skå festplats och där har man fångat gärningsmannen på bild. Han var klädd i svart integralhjälm med visir, svart jacka, blå jeans och körde en röd och vit tung motorcykel.

Även om Mälaraöarna är förhållandevis förskonat från villainbrott, sker det emellanåt och bland annat blev en husägare på Koltrastvägen i Älvnäs utsatt för tjuvar den 23 maj.

– Inbrottet har skett dagtid och tjuvarna har brutit upp ett fönster på baksidan av huset. Man kan när det gäller många inbrott som sker nu, att förövarna inte skyr några medel för att komma in. De klättrar på stuprör, använder befintliga stegar och staplar till och med utemöbler på varandra, berättar Stefan Berg.

Många villaägare nöjer sig med att larma undervåningen i huset vilket gör att tjuvar som tar sig direkt upp på övervåningen undviker att aktivera larmet.

– Det är extra viktigt nu när semestrarna närmar sig, att inte snåla med skalskyddet om man ändå bestämmer sig för att satsa. Det är också bra att prata ihop sig med grannarna om att hjälpas åt med att göra så att huset ser bebott ut. Häng ut tvätt på strecket och klipp varandras gräsmattor till exempel, tipsar Stefan Berg.

LO BÄCKLINDER

Läs också