Ullen kommer till liv genom Elly

Ullen kommer till liv genom Elly

Det är långt ifrån första gången som Elly Uppgårdh Ström ställer ut sina konstverk. Ändå drabbades hon av lite premiärnerver när hon för första gången visade upp sina färgstarka nålfiltade ulltavlor på Ekgårdens äldreboende där hon bor, i slutet av februari.

När Elly Uppgårdh Ström fick prova på att nålfilta med ull på Ekgården där hon bor, vaknade den gamla skaparlusten till liv igen. Under hennes nål har det vuxit fram såväl blommotiv, som naturscener med inspiration från Mälarönaturen och ett flertal fåglar samt katter med egensinnig och skarpsynt blick.

– Jag hart tidigare målat akvareller och textila applikationer och har ställt ut många gånger, men nu var det länge sedan, berättar Elly som är en känd konstnär för den som bevistat Konstringens och Ekebyhovs slotts konstutställningar längre tillbaka i tiden.

Hon beskriver hur hon alltid har haft ett behov av att uttrycka sig i bilder redan som barn och bland annat gick Nyckelvikens konstskola under ett år som ung, även om hennes yrkesliv till stor del kom att kretsa kring Naturvårdsverket och maskinskrivning.

– När jag sedan började med ullen kände jag att det var något särskilt. Det var mjukt och luktade som naturen, det tyckte jag om.

När så motiven började träda fram på de tovade underlagen, gav det mersmak och Elly hittade inspiration runt omkring sig. Det första motivet var en blåskimrande, abstrakt bild som inspirerats av miljön i Stenhamra stenbrott, som ligger i närheten av där Elly bott i många år.

– Den sista bilden jag gjorde innan utställningen var den med katten, den tycker jag allra mest om. Jag har gjort både den och flera av fåglarna efter förebilder i böcker, förklarar hon och pekar på en gråstrimmig katt med intensiva ögon och tredimensionella öron.

Dagen efter vernissagen är de flesta av tavlorna redan markerade med röda lappar som vittnar om att publiken har tyckt så mycket om dem att de till och med vill köpa dem. Och för Elly är redan tankarna igång kring vad hon ska skapa för nya konstverk med hjälp av de många ulltussar i regnbågens alla färger som hon har framför sig.

– Jag tror att jag börjar med att göra en katt till.

Utställningen hänger kvar ännu en ett par veckor för den som vill titta på Ellys konstverk.

LO BÄCKLINDER

Läs också