Unik textilskatt visas i ”Ladan”

Unik textilskatt visas i ”Ladan”

Stobo textil är en av de mest ambitiösa men samtidigt minst ihågkomna satsningarna i svensk textilhistoria. I ”Ladan” i Troxhammar by visas en konstskatt av mönstertryckta tyger från 50- och 60-talet.

– I den stora utställningslokalen i Troxhammar samlas ett mångfald av tyger med konstnärliga mönster. Den som vuxit upp i ett 60- och 70-talshem känner nog igen många av tygerna. De är färglada och för tiden, vågade mönster som känns moderna igen.

Tygerna gjordes på företaget Stobo textil, vars vd Sven Ericsson tog ett djärvt grepp i början av 50-talet och satsade stort på en konstnärligt framtagen mönsterproduktion. Stobo textil blev snabbt en ledande producent av exklusiva, konstnärligt utformade, tryckta inredningstextilier.

Men även om kollektionerna med nya mönster blev stora kritikerframgångar, var marknaden inte riktigt mogen och Stobo lades ner redan 1964. Dessvärre förstördes Stobos arkiv i en brand och satsningen föll i glömska.

Men nu finns nu en unik möjlighet att se över 70 av de mönster som Stobos konstnärlig ledare Göta Trägårdh och många andra av den tidens främsta konstnärer, skapade för Stobo mellan åren 1954 och 1964. Detta bland annat tack vare färingsöbon Ola Stålhammars  mormor  Jeanna Olsson, som arbetade på Stobo textils tryckeri i Sölvesborg.

– Hon jobbade med att granska tygerna efter tryck för att se att det blev perfekt. Hon köpte med sig tyger hem, sydde kläder och samlade på sig under åren. Därför har vi haft en massa tyger liggandes, berättar Ola.

En stor del av tygerna som visas kommer från Olas mormor, men inte alla. Utställningen är ett samarbete med Camilla Gustavsson, Anna Häggblom och Maria Jernkvist. Maria har bidragit med tyger och även en ”pop up-butik” till utställningen, från hennes ordinarie butik i Stockholm som säljer tyger och kläder.

  Det är en kulturhistorisk textilskatt och vi hoppas att det kan vara av intresse för museer också, säger Ola Stålhammar.

Utställningen visas lördagar och söndagar fram till och med den 16 juni.

EWA LINNROS

Läs också