Unik utställning i Nibbla

Unik utställning i Nibbla

Den 28 till 30 september får allmänheten en unik möjlighet att se en samlingsutställning av konstnärerna Wive Larsson, Sonia Klöfving och Ola Larsson. Utställningslokal är Wive och Sonias ateljé vid Nibbla gård.

Under många år bodde det välkända konstnärsparet Wive Larsson och Sonia Klöfving-Larsson på Nibbla gård och skapade många av sina verk där i den magnifika ateljén som Wive byggt till största delen med egna händer.

– Vi växte upp här från början av 60-talet. Då arrenderades marken av Stockholms stad, men så så småningom har allt friköpts, berättar Ragnhild Wiveson Norlin, som är dotter till Wive och Sonia.

Annons

Makarnas barn ärvde ateljén med alla konstverken efter att Sonia dog 1999 och Wive 2007. Nu har dock ateljén sålts och ska bli bostadshus. Den omfattande konstsamlingen, som även innefattar många konsertverk av Wives far Ola Larsson, även han konstnär och skulptör, ska säljas och fördelas mellan arvingarna.

Men innan nya ägarna får tillträde till huset ordnar syskonen en utställningshelg då delar av samlingen visas upp i den miljö där de kommit till. Förutom alla verk som finns i ateljén är även trädgården fylld av skulpturer i varierande storlekar.

– Det känns bra att få ett avslut och att vi gör den här utställningen så att vi får visa upp alla verken innan de skingras, konstaterar Ragnhild.

Annons

Systern Turid Wiveson håller med och de visar båda runt i den väl tilltagna byggnaden där takhöjden är många meter i de flesta rummen. Golv och väggar är fyllda med konstverk från de tre konstnärerna som hade olika inriktningar på sitt skapande. Wive hade en djupt andlig dimension i sina verk, oavsett om han skapade porträttskulpturer eller nonfigurativa, formäventyr i lera, gips eller brons. Det finns även en hel del teckningar han gjort under sina år på Mälaröarna.

Sonias färgrika målningar innehåller många svävande eller dansande gestalter och bär spår från Waldorfestestiken som både hon och maken var mycket inspirerade av.
Ola Larssons verk består bland annat av flera porträtt, däribland ett av Selma Lagerlöf som var en god vän till familjen.

– Vi hoppas nu att det kommer många och tittar på konstverken när de är samlade för sista gången. Många av dem kommer också att vara till salu och vi hoppas att de kan få nya hem, säger Turid Wiveson.

LO BÄCKLINDER

Läs också