Unikt konstverk växer fram

Unikt konstverk växer fram

Lennart Jungersten i Lisselby lät för några år sedan återuppbygga ”Hildas stuga” som tidigare stod på Söderströmska tomten i Stenhamra. Nu har han förädlat huset ett steg till med en målning av Svartsjö slott på en av väggarna.

”Hildas stuga” tillhörde en före detta bondgård i Stockby och gården köptes av en Bernhard Söderström 1932. 1950 såldes den till Bernhards syster Hilda. Man vet inte så mycket om henne men mellan 1948 och 1956, skötte hon skolbespisningen för folkskolan i Stenhamra.

En man vid namn”Curre” Lannmark köpte själva stugan av kommunen i början av 1990-talet  och lät flytta den till sin mark i Lisselby. Flera år senare köpte Lennart Jungersten marken där Hildas stugan fanns, men huset var dock slitet och det hade även brunnit i det.

Men med hjälp av företaget ”Handkraft” som satsar på nyproduktion av gamla timmerhus, har huset ”återuppstått” och under tre veckor har konstnären Peter Nordin, förgyllt en av husets väggar med en praktfull målning i äggoljetempera, förställande Svartsjö slott.

– Det är en fantasibild, men slottet ser ut som det gör idag. Sedan har jag gjort det lite tjusigare runt omkring, berättar Peter som även arbetar som kulturarvsutvecklare i Malungs kommun. Men nu lutar det åt att han bara kommer att satsa på sitt konstnärliga skapande.

Målningen täcker en hel vägg och arbetet är omfattande. Med den minsta tänkbara pensel, målar Peter små detaljer i lövverken på träden och på slottets fasad.

– Jag har alltid varit intresserad av historia och arkitektur och Svartsjö slott har alltid funnits med som någonting spännande. Förr var det ganska förfallet medan nu har det mött en ny historisk tid. Då är det kul att få komma slottet lite närmre på det här sättet, säger Peter.

Hildas stuga är förvisso inte en offentlig plats och målningen inte för allmän beskådan, men Lennart Jungersten är inte främmande för att visa upp den i valda sammanhang.

– Jag har mitt företag Fruktverket då jag säljer plommon. Det kan kanske kombineras med en visning för dem som kommer och handlar, säger Lennart.

EWA LINNROS

Läs också