Var sparsam med vattnet

Var sparsam med vattnet

Sommarvärmen kom tidigt i år och det gör också att det går åt ovanligt mycket vatten. Nu uppmanar Roslagsvatten kommunens invånare att hjälpas åt att använda vattnet smart och undvika onödig förbrukning.

Det ser ut som om det varma vädret håller i sig, vilket innebär att många kommer att använda mer vatten än vanligt. Gräsmattor ska vattnas, pooler fyllas och kanske man tar en extra dusch.

– Den höga förbrukningen medför att våra dricksvattenproducenter Norrvatten och Stockholm vattens vattenverk får jobba för fullt och ligger nu nära maxkapaciteten. Mälaren är en god dricksvattenförsörjare för större delen av Stockholms län. Däremot har vattenverken en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvattnet. För att kunna säkerställa försörjningen behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart, säger Frida Österdahl, dricksvattenansvariga på Roslagsvatten.

Det finns många saker man kanske inte tänker på eller vet om såsom att en vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter eller att det för varje minut som kranen står och rinner, går åt sex liter vatten. Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten och en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt och i dagsläget gör vi kommuninvånare i snitt av med 150 till 180 liter vatten per dag. 

Det finns flera att använda vattnet smart. Här följer några tips:

  1. Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen.
  2. Tvätta inte bilen just nu (varken i tvätthall eller hemma).
  3. Duscha istället för att bada.
  4. Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  5. Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  6. Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

EWA LINNROS

Läs också