Växande intresse för badminton

Växande intresse för badminton

Intresset för badminton ökar och Ekerö IK har kö till sina träningar. Det som framförallt saknas, är halltider.

– Det har aldrig varit så populärt att spela badminton som nu. Idag har vi 60 barn som spelar, de är mellan sju och sexton år. Efter sexton års ålder går man upp till seniorrgruppen, berättar Pernilla Ståhle, ordförande i badmintonsektionen, EIK.

De har en professionell tränare som är meriterad och som också själv tävlar på elitnivå.

Annons

– Det gör att vi har mycket bra kvalitet på träningen, säger Pernilla.

Många fler vill börja med badminton, men det är för ont om halltider vilket gör att Ekerö IK inte har möjlighet till fler pass och deltagare än de har nu. Idag tränar man i bollhallen och Mälaröhallen.

– Mälaröhallen var verkligen ett tillskott. Det har gjort att vi kan erbjuda för dem som vill, att träna två gånger i veckan. Förut hade vi bara en gång per vecka, förklarar Pernilla och fortsätter:

– Sedan tycker vi att det är viktigt att de som spelar nu ska få välja hur många gånger i veckan man vill spela.  Vi har också ett avtal med Botkyrka badmintonklubb, så det finns faktiskt de som väljer att spela tre och fyra gånger i veckan.

Det som krävs av en hall för att kunna spela badminton är ett golv som inte är halt och att det är högt i tak för servarna.

– Men annars krävs det inte jättemycket. Vi är ganska vana vid massor av linjer på golvet, som det är i bollhallen och Mälaröhallen. Man vet vilka som är badmintonlinjerna, säger Pernilla.

Annons

En tennishall skulle kunna fungera om det inte var just för linjerna. Tennishallarna har inte som de andra två hallarna, flera olika linjer målade på golven. Däremot kan man rulla ut speciella mattor för badmintonen.

– Det är kanske en framtida lösning, det har vi funderat på.

Nu har man för första gången startat upp knatteträning för barn i åldrarna 7 till 8 år. Varje deltagare har med sig en förälder under träningspasset och inga förkunskaper krävs. På plats finns en huvudtränare som ansvarar för träning och planering, men även föräldrarna får hjälpa till under träningspassen.

– Det är väldigt mycket lek och det ska vara skoj. Man lär sig bollkontroll och tekniker från allra första början. Ju tidigare man börjar, desto lättare går det ju, säger Pernilla och tillägger:

– Fördelen med badminton är att tjejer och killar spelar tillsammans. Idag har vi blandade grupper. På tävlingsnivå spelar man herrklass, damklass men också mix tillsammans. Vi har 40 procent tjejer idag, men målet är 50.

Föreningen har också cirka femton juniorer som tävlar på olika nivåer.

– Vi har en tjej som ska delta i veteran-SM. Jag tror att hon är rankad etta eller två i V40, då är man 40 år och äldre, förklarar Pernilla.

I dagsläget finns ingen träning för ”motionärer”, det vill säga de seniorer som vill lära sig eller utveckla sina kunskaper i badminton. Alternativet om man vill spela är att själv boka någon av gymnastikhallarna i kommunen.

EWA LINNROS

Läs också