”Vi får betalt i leenden”

”Vi får betalt i leenden”

Det började med att Anna Sjöberg i Ekebyhov kom över ett antal fotbollsskor som hon förmedlade vidare till några nyanlända killar. Det ena gav det andra och nu har hon och dottern Tuva hjälpt mängder av både nyanlända och ensamstående med kläder, cyklar och annat de behöver.

Längst in i vardagsrummet i radhuset i Ekebyhov står ett gäng flyttkartonger staplade. I dem finns kläder i alla möjliga storlekar och variationer som Anna fått till skänks för att förmedla vidare till behövande. Hennes tioåriga dotter Tuva hjälper ofta till med att sortera, packa samt leka och prata med barnen som de träffar när de åker hem till familjer med sådant de behöver.

– Många som har hört att jag förmedlar kläder och cyklar hör av sig och frågar om jag vill ha mer, berättar Anna.

Annons

När sakerna är på plats, sorterade och genomgångna tar arbetet med att hitta rätt mottagare vid. Mycket av det som Anna förmedlar hittar rätt genom att hon gör inlägg på sociala medier och sedan levererar till den som vill. Men ofta jobbar hon mer rationellt än så.

– Vid ett antal tillfällen har jag packat min lilla bil full och åkt till platser där det bor många nyanlända. Sedan låter jag alla som vill komma och ta vad de behöver. Jag har också kommit i kontakt med ett nätverk för ensamstående föräldrar och varit runt i Storstockholm och lämnat både kläder och cyklar.

Annons

Att det går åt mycket tid till det ideella engagemanget, samtidigt som både Anna och Tuva har jobb och skolarbete som ska hinnas med, är lätt att förstå. Men Anna tycker att den glädjen som de sprider med sina insatser är belöning nog. Hon poängterar att Tuvas engagemang i andra människor är en viktig drivkraft för dem båda.

– Det är hennes gåva att se den som behöver bli sedd, som får mig att lyfta blicken och se det hon ser. Det känns skönt att göra det vi kan och få betalt i leenden. Det vi gör är att ge hjälp till att själv kunna söka efter egen hjälp för att nyanlända ska få in en fot som de sedan styr själva.

Anna samarbetar med nätverket Öar utan gränser, som driver både en ”freeshop” (gratisaffär där nyanlända kan hämta husgeråd som skänkts av mälaröbor, reds. anm.) och flera integrationsinitiativ. Hon tar själv hand om de kläder och cyklar som skänks och förmedlar husgeråd och en del annat till freeshopen.

För tillfället är behovet stort av verktyg för att kunna reparera de cyklar som inte är i funktionellt skick. Cykelpumpar, symaskiner och handarbeten är annat som efterfrågas av många nyanlända. Det största behovet som Anna ser är dock socialt. Många nyanlända blir väldigt ensamma och isolerade, helt utan nätverk i det nya landet. Hon berättar hur väl mottagen hon blir överallt hon kommer och hur många av familjerna gärna vill att hon ska äta en bit mat med dem eller stanna och umgås en stund. Ofta känner hon sig otillräcklig, men försöker fokusera på att det hon gör är gott nog.

– Om jag kan visa att någon är välkommen och hjälpa denne när den behöver hjälp, så kommer det att sprida sig så att denne person också vill hjälpa någon annan.

LO BÄCKLINDER

Läs också