”Vi ska bli bäst på integration”

”Vi ska bli bäst på integration”

Mat, musik, konst, sport och umgänge – om Christine Obiya Nordström får som hon vill kommer Sundsgården att bli en plats där människor möts och umgås. Första steget är redan taget.

Över 100 personer kom, åt och umgicks på Sundsgården när Christine Obiya Nordström och ”Vänfamiljen” (inom kommunens projekt för samverkan – Öar utan gränser. reds. anm.), arrangerade det första i en rad evenemang som syftar till att öka integrationen på Mälaröarna. På buffébordet stod rätter från ett 10-tal länder såsom Syrien, Eritrea, Iran, El Salvador, Etiopien, Italien och Sverige.

– Det blev jättelyckat och vi fick fantastiskt mycket positiva kommentarer, berättar Christine Obiya Nordström.

Det låg dock ett stort arbete bakom arrangemanget. Christine Obiya Nordström har själv delat ut hundratals inbjudningar i Sundsgårdens omgivning, pratat med boende och försökt motivera till att komma och delta i ”Världens mat”.

–  Jag har alltid velat bidra till samhället på något sätt och älskar att få människor att le. När jag antar nya utmaningar satsar jag bara framåt och tittar inte på svårigheterna, säger Christine Obiya Nordström med ett stort leende.

Själv har hon bott i Sverige i ett år tillsammans med sin svenske man. Hon har stor vana vid att arrangera evenemang från sitt arbete i hemlandet Kenya. Där arbetade hon många år både inom marknadsförings- och hotellbranschen och drev även eget företag i eventbranschen.

Nu arbetar hon för att sätta samman en styrelse som ska driva integrationsprojektet framåt. Att få igång barn- och ungdomsverksamhet står också högt på prioriteringslistan.

– Jag har jättemånga idéer om vad vi kan göra framöver. Det finns fantastiska möjligheter på Sundsgården. Man kan ordna familjepicknickar vid stranden, sportaktivieter både utom- och inomhus, yoga, musikevenemang och mycket mer. Vi har redan för resten av året planerat en mulitkulturell konstutställning , ett stort julbord senare i december och vi planerar också att starta en barn- och ungdomsklubb.

När hon får frågan om vad hon ser framför sig att Sundsgården ska vara för plats i framtiden dröjer hon inte med svaret.

– Jag vill att vi ska bli bäst på integrationsarbete och att hela Sverige ska känna till Sundsgården.

LO BÄCKLINDER

Läs också