Vinst och rekord för Sophia i Holland

Vinst och rekord för Sophia i Holland

Efter en skadetyngd sommar, ett brutet prestigelopp och i stort sett ingen träning, tog Sophia Sundberg revansch genom att vinna 100-kilometersloppet Run Vinschoten i Holland den 9 september. Som en extra triumf slog hon dessutom sitt tidigare personbästa och har kvalat in till nästa års VM.

I hällande regn och efter i stort sett obefintlig träning på två månader slog Sophia Sundberg sitt tidigare 100-kilometersrekord när hon gick i mål på 7 timmar och 50 min vilket är en snittid på 4.42 per kilometer. Därmed kom hon också 19 minuter före tvåan.

– Jag hade absolut inte väntat mig att det skulle gå så bra. Efter att jag fick bryta Comrades i Sydafrika i början av juni på grund av en knäskada har jag i stort sett inte kunnat träna löpning alls under sommaren på grund av smärta, berättar hon.

Efter att hon vunnit Run Vinschoten 2016 hade hon redan en plats i årets lopp och en värdfamilj att bo hos, så insatsen var måttlig även om förhoppningarna om att det skulle bli ett framgångsrikt lopp var få. När dessutom regnet vräkte ner vid starten, sjönk hoppet ytterligare.

– Under de första milen rullade det på bra, men vid 30 kilometer fick jag fruktansvärt ont i ljumsken och var tvungen att pausa, ta mängder av liniment och stretcha. Sedan bestämde jag mig för att fokusera på att ha roligt och skoja med alla åskådare runt banan.

Taktiken funkade, smärtan släppte och vid 68 kilometer hade Sophia sprungit ifatt den brittiska som ledde loppet med som mest 8 minuter. Hon kunde ta startpositionen som hon sedan höll ända in i mål, även om de två sista milen var plågsamma på grund av brist på träning och Sophia inte trodde att hon skulle klara det.

– Jag tror att jag blev något av en favorit efter att jag vann förra året och fick otroligt mycket peppning av både barn och vuxna utmed banan. De sjöng för mig och ropade mitt namn. Och vart och ett av de sista varven sprang jag för någon som betyder mycket för mig. Jag sprang för mina löpare i Ekerö Runners som ger mig sådan kraft samt för min man som är min bästa supporter. Det gjorde att jag klarade hela loppet, jag tror aldrig att det hade gått annars.

Nu tränar Sophia för revansch i Comrades i Sydafrika som går i juni 2018. Därefter blir det VM i Kroatien i september. Det formella beskedet har inte kommit än, men genom loppet i Holland klarade hon kvaltiden med 10 minuter.

LO BÄCKLINDER

Läs också