Ymer rör sig på hög höjd

Ymer rör sig på hög höjd

I början av december klättrade 18-årige Ymer Alber från Ekerö hem två guld i junior-SM. Men redan tidigare i år har han både varit i VM-semifinal och vunnit dubbla nordiska mästerskap. Under julhelgen planerar han dessutom att vara den förste på tio år som klarar av en av världens svåraste klättringsleder i Thailand.

Trots sin unga ålder är Ymer en rutinerad klättrare och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Tidigare i år kom han till semifinal i ledklättring på junior-VM i Moskva, blev nordisk mästare på JNM i ”lead” och fyra i ”boulder”. I junior-SM vann han i båda dessa grenar.

– Jag har klättrat på allvar sedan jag var 8 år och jag började också tävla i den åldern. Båda mina föräldrar klättrade när jag var liten och pappa håller på fortfarande, berättar Ymer.

Annons

Under jul- och nyårshelgen reser Ymer med familjen till Thailand där en stor utmaning väntar.

– Jag ska klättra en led som heter Greed vid Tonsai beach i Krabi och som ingen har klarat på tio år. Den har svårighetsgrad 8C+. Jag var nära i somras, men det var för varmt och fuktigt. Den här gången ska jag dit och se om jag kan sätta den när den är torr.

Nu när det inte är regnperiod räknar han med att klimatet är mer gynnsamt och hoppas på att klara bedriften, med hjälp av pappa Björn Alber som säkrar upp linorna.
Ymer berättar om vad det är i klättringen som gör att han fastnat för den sporten.

– Man får många adrenalinkickar utan att det är en farlig sport. Men det är också en sport som är väldigt bred. I den ena änden finns de stora utmaningarna och den enorma känslan när man klarar något som man satsat länge på, en tävling eller en svår led. Men i den andra änden kan man träffa några kompisar och klättra en enkel led bara för att det är roligt.

Ymer är även en dedikerad paddlare och har varit regerande distriktsmästare under flera år.

– Paddlingen är ett bra komplement till klättringen då det ger en bra kondis, vilket annars inte är min starka sida.

Förutom att vara en framgångsrik idrottsman går Ymer tredje och sista året på naturprogrammet på Atletica idrottsgymnasium.

– Jag vill ha en bred bas när jag ska läsa vidare. Men efter skolan tänker jag att jag ska ha ett sabbatsår då jag ägnar mig åt att träna, tävla och jobba, innan jag bestämmer vad jag ska satsa på för utbildning.

LO BÄCKLINDER

Läs också