10 000-tals burkar sill till midsommar

Att midsommar är en av svenskarnas favorithögtider märks inte minst på butikernas livsmedelsförsäljning. På Mälaröarna ökar omsättningen hos flera av matvarubutikerna med mellan 25 och 30 procent.

– Försäljningen under midsommarveckan ligger cirka 25 till 30 procent över en normal vecka. Om man jämför de stora högtiderna under året, är midsommar den där det säljs flest artiklar. I värde är däremot julen större, säger Carl Anderson, vd för Färingsö konsumentförening.

Han berättar att försäljningen i föreningens butiker ökar kraftigt under sommaren. Framförallt Coop i Kungsberga, men även Coop Stenhamra, har en klar sommarbetoning på försäljningen. I butikerna är midsommarveckan den vecka på året då försäljningen är i topp, även om julen är den största högtiden. Försäljningen är dock utspridd under en längre tid i samband med julen.

Även Mikael Dahlbäck, vd på ICA Tappström, räknar med en 25-procentig försäljningsökning under midsommarveckan i jämförelse med en genomsnittsvecka. Både han och Carl Anderson konstaterar att dagen innan midsommar är den dag som toppar försäljningen.

Att sillen är storfavoriten bland midsommarmaten finns det inte heller någon tvekan om.

  Sill och färskpotatis är såklart de mest sålda artiklarna till midsommar och slår man ihop försäljningen av sill i både Coop Stenhamra och Coop Kungsberga hamnar vi på cirka 4 000 burkar av alla olika sorter som finns, säger Carl Anderson.

Även på ICA Tappström når sillförsäljningen oanade höjder.

– Förra året sålde vi 8 000 burkar sill och i år kan det nog bli lite mer då vi inte har pandemi, säger han.

I en undersökning som presenterades av Svensk handel 2019 kunde man konstatera att sillförsäljningen hos landets butiker ökade med 655 procent under midsommarveckan jämfört med en genomsnittlig vecka. Det motsvarar en ökning på cirka 63 miljoner kronor. Där kan man också konstatera att försäljningen inom dagligvaruhandeln förväntas uppgå till 7,0 miljarder kronor under midsommarveckan.

LO BÄCKLINDER

Läs också