Coop-chefen lämnar men Mehmet blir kvar

Nästa år ska de första spadtagen tas till det som ska bli nya Träkvista torg. Pizzerians ägare Mehmet Kesen är försiktigt optimistisk över framtiden, till skillnad från före detta Coop-chefen som har lämnat butiken.  

I december 2020 godkände kommunfullmäktige detaljplanen för Träkvista torg, men efter det har inte mycket hänt, något som före detta Coop-chefen Jari Saarinen är kritisk till. Han ser en stor  förändring av torget till det sämre. 

– Det är en stor skillnad mot hur det såg ut 2005. Alla skyller på alla. Det är en fin ö med stora möjligheter, synd att slarva bort torget som tidigare varit blomstrande. Till slut var det bara Coop, Memet och frisören kvar. Det är inte så kul att åka dit och handla längre, det ser ut som något slumområde i Ryssland. Det blir dåligt för varumärket Ekerö. 

För honom har det gått så långt att han istället för att vara franchisetagare på Ekerö kommer driva en Coop-butik närmare stan. 

Han vill inte rikta kritiken mot någon specifik, men menar att kommunikationen från början har varit bristfällig. 

– Jag vet inte vem som gjort fel, men jag kan säga att projektet kommer ingen vart. Det har varit otydliga besked från start. Det skulle vara klart 2020,  det fanns till och med en vepa uppe om att det skulle vara klart ett visst datum. Men den fick jag dem att ta ner hösten 2020.

En som varit på torget sedan 1998 är Mehmet Kesen med sin pizzeria. 

– Det kommer vara slut. Dessa gamla byggnader rivs och det ska bli ett nytt centrum.

Men Mehmet Kesen känner ingen sorg för det. 

– Det kommer på sikt bli en bra utveckling av centrumet. Kommunen har lovat att vi ska få nya lokaler när det är färdigt. Men det är klart att det känns, jag har varit här i över 20 år. Jag kommer sakna den känslomässiga biten till den här platsen. Men affärsmässigt tror jag att det här är en bra utveckling för hela Ekerö. 

I dagsläget vet inte Mehmet hur länge han får stanna kvar i nuvarande lokaler.Trots ovissheten försöker han ta det hela med ro

– Vi är uppsagda men de förlänger hela tiden. Men tre till fyra månader innan ska vi få svar. Som jag förstått det så kommer nya torget att byggas där bensinmacken är nu och den delen ska byggs först, så att inte vi ska behöva stå utan lokal. Jag tror däför inte att jag behöver stänga verksamheten. Först  när jag fått den nya lokalen kommer den gamla att rivas. Jag tror det kommer gå bra, svårare blir det för Konsum. 

– Jag älskar mitt jobb och har alltid varit bagare och pizzabagare. Innan jag öppnade min egna pizzeria hade jag jobbat i flera restauranger, säger Mehmet som är nöjd med beslutet att flytta ut till Mälaröarna. 

– Jag har alltid trivts jättebra på Ekerö och i Träkvista. Varför skulle jag byta plats? Jag vill fortsätta satsa här.  Jag har aldrig ångrat att jag flyttade hit. Det är mycket, mycket trevliga människor här. 

Projektledaren för det nya Träkvista torg är Ozan Yilmaz från OBOS, han hoppas att nästa steg i processen ska kunna påbörjas under inledningen av 2023. 

– Vi planerar för en säljstart vinter och våren 2023 och en byggstart under året. Då vi inte är ensamma på området så samordnas tider och byggetapperna mellan oss, Trygghem Altura och kommunen just nu och det styr när och hur vi kommer i gång med olika delar som exempelvis rivning, säger Ozan Yilmaz. 

På kommunens hemsida går det bland annat att läsa: ”Nästa steg är bygglovsprövning. I det steget arbetar vi vidare med utformningen av området Träkvista torg. Planen är att utveckla området till ett lokalt centrum med livsmedelshandel, butiker, bostäder, vårdboende och torg.”

ADAM KARLS JOHANSSON

Läs också