Julbord med försiktighet

Efter två tuffa år dukar öarnas restauranger för klassiska julbord igen. Vissa med mer försiktighet än andra men många krögare är hoppfulla om att december blir en månad så där som den brukar vara i juletider. 

Förra året drabbades restaurangerna hårt av restriktionerna som följde med pandemin. Precis när det såg ut som att allt öppnade upp kom nya direktiv som gjorde att många krögare stod med avbokningar och förbeställda varor. Några av dem gjorde om julborden till varianter som julmat att ta med hem eller julmiddag med sittande servering.

I år är det klassiska julbordet här igen. Till både gäster och restaurangers glädje. Men också med en viss försiktighet och oro. Rådande omständigheter i världen gör att många gäster är avvaktande. 

Yngve Sundström som driver verksamheten på Karamellan vid Drottningholms slott upplever dock ett bra utgångsläge 

– Vi är inte i hamn än, men företagsbokningarna är i full gång. Många företag har inte haft julbord på två år och nu vill de anställda komma och äta igen. Så de bokningarna ser väldigt bra. Privatpersonerna börjar också boka på men där finns det en annan försiktighet. Det är lite ”feed or freeze” som man väljer på just det här året och då kan det bli så att julbordet väljs bort.

Agneta Asp, enhetschef på Ekebyhovs slott instämmer i att det finns en viss försiktighet hos gästerna. 

– Det är egentligen för tidigt att uttala sig riktigt än, det är ju först när vi är förbi allting som vi kan se tillbaka och utvärdera hur det faktiskt blev men vi har absolut bokningar. Däremot upplever jag att många vill avvakta och att det finns en tendens att boka lite i sista stund. 

Ekerö kommun brukar boka julbord på Ekebyhovs slott för sina anställda men har i år valt att inte boka julbord alls. Det drabbar såklart slottet.

– Ja, det är klart att det slår hårt men vi ser fram emot säsongens julbord och kommer att göra det så mysigt som möjligt för alla som kommer. För många är det en fin och viktig tradition att samla hela familjen och umgås. Många firar kanske inte tillsammans på själva julafton och då är det extra viktigt att få till den här träffen innan. Vi har många återkommande gäster som äter julbord av den anledningen. Det är fint.

Ute på Troxhammar krog dukar krögarna Katarina Sten och Mikael Nilsson upp ett klassiskt julbord. För dem är det första året då de precis tagit över restaurangen tillsammans.

– Vi kommer inte att ha julbord varje dag utan väljer ut de dagar som vi upplever att företag och familjer vill komma och äta. Vi är glada över att många företag ute på öarna väljer att äta julbord lokalt, men vi förstår också att många väljer att hålla i pengarna när det ser ut som det gör i världen just nu, säger Katarina.

Någon som ser positivt på både julbord och hela sin verksamhet är Amir Jalilian på Restaurang Jungfrusund

– Man kan vänta ut stormen eller rida rakt in i den. Vi valde det sista och vill ge våra gäster en upplevelse som inte bara handlar om maten utan också om mycket av det runt omkring. Vi är relativt nya med julbord men i år satsar vi också på show med Sonja Aldén och Håkan Berg vissa av dagarna. Vårt julbord kommer också att serveras i vårt nybyggda orangeri.

Restaurang Jungfrusund har gjort en stor satsning och renoverat sin verksamhet för över tio miljoner kronor. Det går lite emot strömmen men Amir säger:

– Det får bära eller brista. Det finns ingen anledning att vara småsnål när man driver eget företag. Vi satsar nu och hoppas på att det skapar en känsla som gör att många återkommer på julbord nästa år och att fler hör om vårt ställe och kommer hit. Vi tar oss igenom det här tillsammans. Vi ska inte sluta ge tillbaka eller ge upp.

MARIA  FORSLUND

Läs också