20-tal ukrainska barn i kommunens skolor

Runt om i kommunen börjar nyanlända ukrainare som flytt från kriget hitta en plats där de bit för bit kan slå sig till ro. I ankomstboendet i Stenhamra har ett 40-tal personer fått sin första kontakt med Sverige och inom de närmaste veckorna kommer ett    tjugotal ukrainska barn att börja i Mälaröarnas grundskolor.

Under de senaste veckorna har fler och fler ukrainska flyktingar anlänt till Ekerö kommun och bosatt sig hos vänner, familj eller hos volontärer som öppnar sitt hem för de nyanlända. Bland annat finns det nu ett 20-tal barn som ska få plats i kommunens skolor.

  Skolelever kommer först att få sin undervisning i förberedelseklasser på såväl svenska som ukrainska, därefter gör vi individuella bedömningar beroende på deras förkunskaper, ålder och eventuellt andra omständigheter om hur de ska fortsätta sin undervisning. Över tid kommer vi säkert ha elever som går relativt länge i förberedelseklasser och andra som genomför sin undervisning i ordinarie klasser, berättar Johannes Pålsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Han säger att barnen inledningsvis får börja i en förberedelseklass på Närlundaskolan, men att det kan bli aktuellt med klasser på fler skolor, beroende på antalet elever som anländer till kommunen.

– Barn som ska gå i förskolan, om vårdnadshavare studerar eller arbetar, kommer att placeras på ordinarie avdelningar, säger han.

Det evakueringsboende som Ekerö kommun ställt iordning i Stenhamra hade sedan öppnandet den 1 april haft ett 40-tal personer boende där när denna artikel skrevs.

– I morse flyttade cirka hälften vidare till Migrationsverkets egna boenden på olika orter i landet. Det har fungerat över förväntan bra. Civilsamhället och kommunal personal har gjort en jätteinsats för att hjälpa till med allt som vi behövde för att på så kort varsel kunna öppna upp. Vi är nu ett starkt team som sköter driften. Konsten att ha många bollar i luften samtidigt sätts på prov, men det är roligt och också givande att känna att man gör något för de människor som är på flykt, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef på Ekerö kommun.

I takt med att de första flyktingarna lämnar det tillfälliga boendet väntas nya familjer anlända för att mellanlanda i kommunen.

– Vi räknar med att de stannar ungefär en vecka då vi ser över deras behov av stöd, till exempel vad gäller kläder och skor, men även sjukvård och kontakter med myndigheterna. Vi har flera volontärer som hjälper till att tolka så att våra gäster får rätt information. säger Lena Törnblom Löfquist.

lo bäcklinder

Läs också