25% ökning av villapriser

25% ökning av villapriser

Under de senaste tolv månaderna har villapriserna stigit över 20 procent i åtta Stockholmskommuner. En av dem är Ekerö kommun där ökningen av priserna är drygt 25 procent.

Svensk mäklarstatistik håller koll på bostadspriserna i landet och enligt dem har medelpriset på de 278 villor som sålts i kommunen under de senaste 12 månaderna ökat med 25,3 procent.

– Det stämmer med min uppfattning, priserna har gått upp kraftigt under senaste tiden. Jag upplever att många människor är lite rastlösa just nu och passar på att se om sitt boende när de inte har så mycket annat på gång. De har tid att engagera sig i bostadsletandet på ett sätt som de inte har annars, säger Martin Larsson, Svensk fastighetsförmedling Ekerö.

Han får medhåll från sina kollegor på både Fastighetsbyrån Ekerö och Mäklarringen Ekerö, men Helene Dahlbäck på Mäklarringen har en liten reservation.

– Jag skulle säga både ja och nej. Vissa bostäder har gått upp mycket och andra inte, men allting som kommer ut för försäljning säljs som det ser ut nu, säger hon.

Hennes erfarenhet är att det främst är de villor som är byggda 2000 och senare som har tagit ett stort kliv framåt då många köpare vill ha en bostad som är i ett gott skick och inte kräver så mycket renoveringar.

Att just Ekerö kommun är en av dem där villapriserna har stigit mest, förklarar de mäklare vi pratat med som resultatet av en kombination av faktorer. Närheten till storstaden, samtidigt som läget är lantligt, är sådant som lockar många köpare.

– Jag tror att populariteten beror på att Mälaröarna har en bra kombination av natur och friluftsliv i samband med en närhet till Stockholms centrala delar. I rådande tider är det även många som söker sig till större bostadsytor och en trädgård, säger Per-Martin Nesselsten på Fastighetsbyrån Ekerö.

Att utbudet på villor är begränsat är också något som driver upp priserna, liksom det faktum att resvägar till arbetet, som avhållit många från att bosätta sig utanför Stockholms tätort, har fått mindre betydelse under pandemin.

Ingen av de tre mäklare som MN har pratat med tror på en fortsatta ökning av villapriserna i den takt som varit under 2020.

– Det finns dock inget som talar för en nedgång så länge räntorna är så låga, vilket de troligtvis kommer fortsätta vara ett tag till. Jag tror att det kom plana ut på den nuvarande nivån, säger Martin Larsson.

LO BÄCKLINDER

Läs också