46 segrar för Mirjam

46 segrar för Mirjam

Ekeröbon Mirjam Björklund kan åter summera ett framgångsrikt tennisår. Hon är nu rankad på plats 316 i världen.

– Efter min juniorkarrär för snart tre år sedan, började en tuff resa från noll poäng och kval i alla tävlingar mot tjejer som är betydligt äldre och mer rutinerade. Sakta men säkert så har jag klättrat förbi över 1 000 tjejer. Vi brukar säga ”skynda långsamt”, det viktiga är att hålla sig skadefri och att motivationen är hög. Jag mår bra och har höga ambitioner för 2020, säger Mirjam Björklund som totalt sett är nöjd med året.

– Jag började på plats 480 och målet var att klättra till de 300 bästa. Jag ligger nu  plats 316, berättar Mirjam Björklund.

Hon har spelat 20 tävlingar hittills i år, plus Fed Cup (landslag) och Elitserien. Hon har vunnit 46 matcher och förlorat 15.

Fed Cup var första gången för Mirjam där hon vann en singel och en dubbel. Hon tog också sin första vinst på WTA-touren i en

match i Båstads stora damturnering.

– Där slog jag en tjej som var rankad bland de 200 bästa i världen och förlorade sen mot en topp-100-spelare med 2-6, 7-5, 3-6.

Hon har också spelat andra, mycket jämna drabbningar under året mot topp-100-spelare där det blev 6-1, 5-7, 4-7 i en match, 6-4, 4-6, 6-7 i en annan och 4-6, 6-2, 3-6 i den tredje.

– Det är väldigt kul och nyttigt att få möta dessa spelare så att man vänjer sig vid det ännu högre tempot och det känns som om jag redan är där och nosar. Det är också hård konkurrens i segmentet 300 till 500 och där känns det som jag i år har tagit ett kliv upp och slår de flesta.

Mirjam kommer nu att kunna spela fler WTA-tävlingar, åtminstone kvaltävlingar, tack vare sin högre ranking och därmed också få bättre ”träning” och tempo. På så sätt ger det även möjlighet att klättra högre om hon vinner matcher på WTA-touren där det är betydligt mer poäng än de tävlingar man kan spela om man är rankad 400 till 1 500.

 – Målet är nu att komma in bland de 200 bästa så snabbt som möjligt så att jag kan spela Grand Slams kval och sen topp 100 i huvudtävling, berättar Mirjam som precis lyckats få en av de bästa coacherna i Sverige och faktiskt också i världen, nämligen Jonas Björkman.

EWA LINNROS

Läs också