Stor satsning på parasport

Stor satsning på parasport

I samverkan mellan Ekerö kommun, Stockholms-idrotten, Parasport Stockholm och idrottsföreningar i kommunen, har ett arbete startat för att utveckla funktionsnedsatta barn och ungas möjlighet till idrott. Ekerö tennisklubb är redan igång.

Ekerö tennisklubb satsar nu på att få igång verksamhet för målgruppen och har under hösten erbjudit prova-på-tennis. Målet är att starta upp en regelbunden verksamhet under 2020.

  Clara sju år, är en av deltagarna i prova-på-gruppen som träffas på lördagar. Hon har varit med flera gånger och har längtat till träningen hela veckan.

– Det är jätteroligt att spela tennis och inte alls svårt, berättar Clara.

  Claras klasskamrat Nelli och Robin som är rullstolsbunden, är de andra deltagarna som är på plats när MN besöker träningen. Robin får många fina bollträffar och spelglädjen är påtaglig när chefstränare Markus Fritz och Robin tränar.

– Vi är jätteglada att ha dessa tre spelare med på provspelet, men vi önskar att det var fler. Vi vill verkligen vara klubben för alla, säger Markus Fritz.

Föräldrar förmedlar att det är ingen självklarhet idag att barn med behov av särskilt stöd inkluderas i föreningslivet. Det krävs ofta extraresurser, engagemang och är i slutändan en kostnadsfråga. Barnen får möjlighet att kunna delta i en stimulerande miljö och de får känna sig inkluderade och känna samhörighet med andra.  

   Föreningarna får stöd i hur de kan starta upp verksamhet för målgruppen. Ett utbildningstillfälle för ledare genomfördes av Stockholmsidrotten i oktober och intresset för parasport har utvecklats enormt de senaste åren.

– Allt fler kommuner och föreningar vill åt parasporten. Många har i sina föreningsplaner sagt att man ska vara öppen för alla, men sedan kanske man inte kan ta emot en tjej eller kille i rullstol. Då vänder man sig antingen till oss eller idrottsförbundet så kommer vi ut och ger vägledning, råd och tips hur de kan jobba, säger Eddie Björketun, Parasport Stockholm.

Parasport Stockholm har också under hösten vid två tillfällen, erbjudit coachträffar dit man kunnat komma som funktionsnedsatt och med vårdnadshavare, för att få vägledning i hur man kan hitta en idrott som passar en.

Rättelse:

I förra numret uppgav vi fel segrare i ett par av Ekerö TK:s klubbmästerskap. Axel Rosenlund vann i U13 och Alexander Asplund blev vinnare i U13 tröstklass.

EWA LINNROS

Läs också