7 kronor och 50 öre kvadratmetern

Under sjuttio år har vi rapporterat om stort som smått som händer på Mälaröarna. I vår återkommande tillbakablick femtio år bakåt i tidningsarkivet kan man bland annat läsa om inbrottsräder, låga kvadratmeterpriser och en kurs i kommunalkunskap.

Inte sällan när man dyker ner i Mälaröarnas nyheters arkivpärmar och tittar tillbaka på vad som rapporterades om i tidningen för femtio år sedan, slås man av att mycket är sig likt även om en hel del också känns föråldrat. Till exempel kan vi kort efter att vi rapporterat om att jul- och nyårshelgerna 2018 varit fyllda av inbrott i kommunen, även konstatera att i slutet av 1968 och början av 1969, var det samma sak. I början av februari skriver MN om att många sommarstugeägare gör en trist upptäckt när de kommer tillbaka till sina stugor för första gången på året. Inbrottstjuvar tycks ha varit mycket aktiva och enbart i Ricksätra på Svartsjölandet har ett tiotal sportstugor visat spår efter inbrott. Totalt har polisen ett trettiotal anmälningar från Mälaröarna att hantera i början av året. ”Tjuvarna har tillgripit sprit, konserver, kläder och värdesaker för 10 000-tals kronor. Många av de bestulna rapporterar också att kopparföremål försvunnit. Tydligen har tjuvarna upptäckt att gamla kaffepannor och andra kärl av koppar just nu är mycket eftertraktade på anktikvitetsmarknaden.”

Mälaröarnas nyheter kan också berätta i början av året 1969, att de första familjerna har flyttat in i de nybyggda hyreshusen i Ekebyhov. Av de tjugoen första hyresgästerna har nio förmedlats genom Stor-Stockholms bostadsförmedling, medan återstoden får sina lägenheter genom den lokala bostadskön. Ett förfarande som är praxis fram till början av sjuttiotalet, då all förmedling börjar ske genom det kommunala bostadsbolaget. Hyreslägenheterna betingar ett kvadratmeterpris på 7 kronor och 50 öre, värmekostnader inkluderat. Därmed kostar en trerummare på 90 kvadratmeter 615 kronor i månaden 1969.

Det framgår också i tidningen att vårprogrammet för Mälaröarnas studiefrämjande är färdigplanerat. Bland många andra kursverksamheter kan man urskilja ett par nyheter. Till exempel en ”föräldraskola” som behandlar förskoleårens problem och en kurs i ”kommunalkunskap” med fokus på Ekerö kommuns förhållanden. Där har man lyckats värva ”en synnerligen förfaren expert på kommunala frågor” som ledare – kanslichef Inge Hansson, Ekerö kommunalkontor.

Inga-Lill Axelssons balettskola för barn har också nyligen startat sin verksamhet för säsongen. I en annons informeras det om att hågade barn kan komma till Träkvista skola på onsdagseftermiddagar för att dansa ackompanjerade av pianist Fru May Sandgren.

LO BÄCKLINDER

Läs också