Utan bostad blir Almaz bostadslös

Familjen Estifanos från Eritrea är välintegrerad, har jobb och hela sitt sammanhang på Mälaröarna sedan flera år. När deras bostadskontrakt går ut i slutet av september, vet de dock inte var de ska bo.

Mitt emellan Almaz Estifanos hemkomst från jobbet på Söderströmsgården och att dottern Betiel ska åka iväg på anställningsintervju för ett extrajobb, bjuder familjen Estifanos på frukt och läsk på sin uteplats på Söderströms väg i Stenhamra. Sonen Yoel tog nyligen studenten från ekonomisk linje vid Atleticagymnasiet och letar nu efter ett heltidsjobb för att kunna bidra till familjens försörjning.

– Jag tar vilket jobb som helst, det viktigaste är att jag kan börja tjäna pengar, säger han.

Det mesta har egentligen blivit väldigt bra för familjen som kom till Sverige från Eritrea för sju år sedan. Betiel har flera extrajobb och gott om vänner här och Yoel som spelar i Ekerö IK:s A-lag, är även han välintegrerad och har rotat sig i kommunen. Men oron över att inte veta vart de ska ta vägen i september, när bostadskontraktet går ut, ger dem alla ont i magen.

– Vi har letat på Blocket, ställt oss i alla bostadsköer vi kan runt om i Stockholm, men vi hittar ingenstans att bo. De enda lägenheter som vi har fått komma och titta på, har visat sig vara svarta kontrakt, berättar Betiel.

– Alla andra hyresvärdar vill att man ska ha fast inkomst och även om min arbetsgivare säger att de vill att jag ska fortsätta jobba hos dem, så kan jag inte det om jag måste flytta från kommunen, säger Almaz, som har fått förlängning på sitt vikariat och dessutom tar alla extrapass som hon kan.

Familjen har bott i Ekerö kommun sedan 2016, då de efter att de fick uppehållstillstånd blev anvisade hit. Genom kommunen har de fått ett tillfälligt kontrakt på bostaden de hyr och när coronapandemin bröt ut fick de del av den generella kontraktsförlängning som Ekerö bostäder utfärdade och får nu bo kvar fram till sista september.

Fortfarande har de flera år kvar innan de kan komma ifråga för ett förstahandskontrakt hos Ekerö bostäder och förhoppningen är nu att någon mälaröbo, gärna på Färingsö med tanke på Almas jobb, ska kunna hyra ut en bostad, sommarstuga eller del av en bostad åt dem.

– Det är jättemycket stress för mig att inte veta var vi ska bo när hösten kommer, säger Almaz.

LO BÄCKLINDER

Läs också