Familjen Al Ahmad har hittat både jobb och bostad

Långt ut på Färingsö i ett rött hus med vita knutar och en veranda som är som ett extra vardagsrum, bor familjen Al Ahmad. Efter tre år i Sverige har båda föräldrarna arbete och de fem barnen är lika integrerade som om de hade bott här i hela sina liv.

– Det allra viktigaste när man kommer ny till Sverige är att man lär sig språket, säger Mohmmad Al Ahmad med eftertryck.

Hans fru Majeeda Al Dyab nickar instämmande. Både hon och maken har sedan de kom till Sverige från Syrien för tre år sedan, lärt sig svenska så bra att de kan klara sina respektive jobb och utan problem kan svara på frågor under intervjun. Någon enstaka gång hjälper något av barnen till när ett resonemang blir lite avancerat, men största delen av tiden flyter samtalet prickfritt.

Mohmmad har precis kommit hem efter jobbet på Svensk markservice där han jobbar med allt från att klippa gräs till att snöröja och sanda under vintern. Med tanke på att han under många år drev jordbruk i Syrien, har han mängder av erfarenheter som kommer till pass i arbetet. Inte minst vanan vid att arbeta hårt under arbetsdagar som kunde vara upp till 17 timmar långa.

Majeeda jobbar på Ekerö vårdcentral och där underlättar hon för övrig personal genom att hantera mycket av det som de inte hinner med. Hon spritar verktyg, sköter köket och rycker ibland även in som tolkhjälp.

– Jag trivs jättebra och det känns så bra att kunna få ge tillbaka lite av det vi fått från Sverige, säger hon och berättar om hur hon bara ville komma igång och jobba så fort som det gick, efter att de obligatoriska SFI-kurserna var avklarade.

– Nu är det viktigaste för oss att fortsätta lära oss svenska och att barnen har mål för vad de vill i livet, flikar Mohmmad in.

Och nog har barnen mål. Apotekare, läkare, rymdforskare och fotbollsproffs – ju yngre barn desto vidlyftigare planer, men alla har de siktet inställt på framtiden.

Undervåningen på huset där de bor, fick de hyra efter att en god vän som bott länge i kommunen, hjälpt dem med att annonsera efter bostad. Nu har de ett kontrakt som sträcker sig ytterligare ett år framåt och de är glada över att för en tid slippa den stora oron som många av deras vänner upplever över att behöva flytta långt bort från de sammanhang där de börjat etablera sig.

Innan intervjun är slut vill Mohmmad visa något som han köpte ett par dagar tidigare. Runt knuten i en stor papplåda, har han ett bisamhälle som surrar kraftfullt när han lyfter på locket. När familjen var ute en tur med bilen såg de en skylt om att det fanns bisamhällen till salu och Mohmmad som har stor erfarenhet av bin från hemlandet, kunde inte låta bli.

– Nu ska jag bara se om jag kan få tag i en bikupa till ett bra pris, slår han fast.

LO BÄCKLINDER

Läs också