Eldningar och fulsprit

Eldningar och fulsprit

Under den senaste tvåveckorsperioden har polisen hanterat många anmälningar om brott från Mälaröarna. Åldringsbrott, inbrott och ungdomar som eldat upp en moped är några av dem. En varning om farlig alkohol vill de också förmedla.

Ett åldringsbrott som klassades som ”försök till stöld” ägde rum den 26 oktober i Träkvista.

– Det ringde på dörren hos målsägande som gick för att öppna och då mötte en man som redan stod i hallen. Mannen gick rakt förbi, uppgav att han skulle kontrollera trygghetslarmet och gick runt i lägenheten och tittade utan att bry sig om larmanordningen. Den boende höll hela tiden koll och mannen lämnade lägenheten utan att ha kunnat ta något, berättar kommunpolis Anna Freij.

Ett flertal förskolor har också utsatts för inbrott och stölder under den senaste tvåveckorsperioden. Den 27 oktober krossades till exempel ett fönster på Gräsåkers förskola och it-utrustning stals. Samma sak hände på Svanängens förskola ett par dagar senare och Gräsåkers förskola fick ytterligare en påhälsning av tjuvar samma vecka.

Några vandaliseringar har även skett under perioden. Den 31 oktober eldade ungdomar upp ett sopkärl på Björkuddsvägen, Ekerö och den 8 november strax efter midnatt, blev en polispatrull beordrad till Lundhagen med anledning av en brinnande moped.

– Anmälaren var på väg till bussen när han såg tre unga killar som stod vid en brinnande moped och filmade innan de sprang från platsen. Räddningstjänsten kom till dit och släckte branden och en hundpatrull gjorde ett spårsök, dock utan att få upp något spår. Efter en kontroll av mopedens ramnummer framkom att mopeden var stulen.

Ett flertal stölder och inbrott har också ägt rum. Bland annat drabbades Knalleborg och Ångbåtsvägen av stölder från flera garage i slutet av oktober. Ägarna blev exempelvis av med vinterdäck, fälgar, fiskeutrustning och cyklar. Flera mopeder har också stulits från garage och garageuppfarter på Ekerö under samma tidsperiod.

Vid en trafikolycka på Ekerövägen vid Kanton den första november blev föraren av den ena bilen misstänkt för två brott. Dels vårdslöshet i trafik efter att ett oberoende vittne sett föraren köra över heldragen linje och sedan kolliderat med en bil i motsatt körfält, dels genom att ha ett ettårigt barn i bilen utan att det fanns någon godkänd barnstol.

Polisen varnar även för att så kallad importerad ”fulsprit” cirkulerar bland ungdomar och de som dricker den blir väldigt påverkade, sjuka och i vissa fall medvetslösa.

– Det hölls också en webbaserad narkotikaföreläsning i förra veckan där 80 föräldrar kopplade upp sig och lyssnade. Det är positivt att många är intresserade då det är ett högaktuellt ämne. Förhoppningen är att vuxna blir mer uppmärksamma och lär sig känna igen drogtecken, säger Anna Freij.

LO BÄCKLINDER

Läs också