En trettioårig taxihistoria

Ungefär vid samma tidpunkt som Ekerö taxi gick i graven, firade verksamheten också 30-årsjubileum. Både Thomas Sannefur och Stefan Lindberg har många minnen från dessa år.

I slutet av augusti skrev Mälaröarnas nyheter om att Ekerö taxi upphör efter att ägaren Taxi Stockholm avvecklade varumärket. Med det drog också 30 års taxihistoria sin sista suck.

– Jag hade jobbat i 12 år på NK som tillförordnad chef på porslinsavdelningen och bodde här ute på Mälaröarna. När jag tröttnade på de långa resvägarna, tänkte jag att jag antingen skulle starta bilskola eller köra taxi, men det blev det senare, berättar Thomas Sannefur som tillsammans med kollegan som drev Stenhamra taxi till sist gjorde slag i saken och bestämde sig för att samarbeta.

Thomas startade sitt eget bolag Taxi Tappström, men hade från början ingen vidare lokalkännedom.

– Under ett par veckor satt jag och åkte runt med bussarna och hoppade av vid varje hållplats för att titta mig omkring i grannskapen och lära mig hitta, skrattar han.

Han berättar om uppstartsåren då de båda företagen hade varsin växel som de kopplade mellan sina aktieägare.

– Jag kommer ihåg att vi hade växeln hemma och turades om med att vara ”växelhäxa”. Man kunde vara taxichaufför på natten och telefonist på dagen, säger Stefan Lindberg, som fortfarande driver och kör för Stenhamra taxi och var en av fem aktieägare för 30 år sedan.

Under 1994 ingick Ekerö taxi ett färdtjänstsamarbete med Taxi Kurir som pågick under två år innan de fick frågan om att samla tio bilar för att kunna bedriva färdtjänst under egen flagg. De båda verksamheterna slogs också ihop och blev ”Ekeröbilarna” och så småningom ”Ekerö taxi”.

– Sedan gick det fort och vi expanderade kraftigt under de kommande åren. Som mest var vi 40 bilar, säger Thomas.

Han kan berätta många roliga anekdoter från de åren. Han minns hur han letade efter det perfekta telefonnumret med många nollor och hur glad han blev när kvinnan på Telia ringde tillbaka och berättade att hon manuellt hade hittat numret 0756 34000, detta var ju på den tiden då Mälaröarna hade ett eget riktnummer.

– Jag minns också hur en kille som kallades Radio-Olle hjälpte till med att koppla ihop gammal kommunikationsutrustning, så att vi hade en egen anläggning för att sända och ta emot. Vi fick också tillstånd att sätta upp en mast i vattentornet i Knalleborg.

Marknadsföringen sköttes till stor del med egenhändigt gjorda foldrar som trycktes upp och delades ut i brevlådor av åkarna och deras familjer.

– Sedan dess har mycket förändrats. Det största var nog när gps:en kom, säger Stefan Lindberg, som fortfarande är verksam som taxichaufför.

Under 2014 köptes Ekerö taxi upp av Taxi Stockholm och har sedan existerat under eget namn fram till avvecklingen den 23 augusti. Dagen efter att namnet försvann återuppstod dock verksamheten som ”Mälarö taxi” och med nytt telefonnummer.

LO BÄCKLINDER

Läs också