“Tjuvarna vet sina rättigheter”

“Tjuvarna vet sina rättigheter”

Trots framgångsrika åtgärder för att stävja stölder, drabbas många Mälaröföretag ekonomiskt av brotten. Två av de lokala företag som blir utsatta för återkommande stölder är Drottningholms entreprenad och OKQ8 på Ekerö.

– Vi har vidtagit en hel del framgångsrika åtgärder för att förebygga drivmedelsstölder, vilka var ett stort problem tidigare. Nu för tiden är det mest snatterier som vi drabbas av. Om jag slår ut dem på ett år skulle jag gissa att det stjäls en vara om dagen, säger Lorentz Blixt, som driver OKQ8 på Ekerö.

Han vill dock slå hål på myten om att det bara är ungdomar som stjäl och menar att tjuvarna kommer i alla åldrar och skepnader. Ungdomarna stjäl mer godis och energidrycker, de äldre siktar in sig på dyrare bilrelaterade produkter.

Efter drygt 20 år i branschen har Lorentz Blixt sett hur utvecklingen har gått mot att det inte är lika lätt att komma åt tjuvarna idag, som tidigare.

– När jag började jobba på mack kunde man ta tjuven i örat och sedan var den personen avskräckt från att stjäla. Idag finns det många proffstjuvar som vet exakt var mina kameror sitter och de vet precis vilka rättigheter de har, säger han.

Han förklarar att han behöver ha hundraprocentiga bevis på att någon verkligen har stulit, för att våga agera, vilket även tjuvarna känner till och utnyttjar. När det handlar om ungdomar som stjäl, tycker han sig också se en attitydförändring och ett behov av bättre utbildning i samhällskunskap.

– Många ungdomar förstår inte kopplingen mellan stölder och försäkringar och tror att en butiksägare automatiskt får ersättning för en stulen vara utan att det kostar något. Jag tror också att det ligger en del i att Ekerö är en relativt rik kommun, där många unga har mycket pengar att röra sig med och att de som inte har det, ändå vill ha samma standard.

Drottningholms entreprenad är ett av många entreprenad- och byggföretag som också drabbas av att tjuvar tar sig in på deras arbetsplatser och stjäl nattetid. Det är framförallt en typ av stölder som de utsätts för.

– Vi drabbas främst av dieselstölder och stölder av tillbehör till maskiner ute på byggena. Jag uppskattar att det kostar oss ungefär 100 000 kronor om året. Våra maskiner och fordon är märkta med spårutrustning nu för tiden, så det är inte ofta som vi får dem stulna, konstaterar Ola Gemark, Drottningholms entreprenad.

Han berättar om hur det händer ofta att maskinerna är tömda på bränsle när förarna kommer till arbetsplatsen på morgonen.Tidigare har man haft dieseltankar på större byggen, men även dessa länsades genom att tjuvarna borrade hål i dem.

– Det gjorde att vi även var tvungna att sanera marken, då dieseln läckte ut. Nu är det därför ofta som förarna måste åka iväg och tanka det första de gör på morgonen och det blir ju också en stor kostnad när en hel arbetsplats står stilla, säger Ola Gemark.

LO BÄCKLINDER

Läs också