Många nya hundar under året

Många nya hundar under året

Under coronapandemin tycks hundlängtan ha exploderat runt om i Sverige. Trenden gäller även för Mälaröarna som fått nära 200 nya hundar enligt Jordbruksverkets register under det senaste året, vilket är en ökning med 7 procent.

Madeleine Järvinen, veterinär på Ekeröveterinärerna bekräftar bilden av att hundköpen i kommunen ökat under senaste året.

– Vi gör jättemånga fler vaccinationer och har ett högt tryck. Jag skulle tro att det har varit ungefär 50 procent fler valpvaccinationer än tidigare år, säger hon.

Hennes upplevelse är att det är möjligheten att vara hemma med hunden under valptiden, som gör att många som länge funderat på att skaffa hund, passar på när de ändå jobbar hemma. Hon poängterar dock vikten av att vara noggrann i valet av ras på den hund man köper.

– De hundägare jag träffar verkar väldigt seriösa, men det är klar att det finns en risk att man upptäcker att hunden kräver mer än vad man trott och att det blir omplaceringar framöver, när människor går tillbaka till sina arbetsplatser.

Även Susanne Vikström ordförande i Mälarö brukshundsklubb kan se på trycket av anmälningar till klubbens valpkurser, hur stor ökningen av hundar är.

– Det är en otrolig efterfrågan på valpkurser och hade vi haft fler instruktörer, kunde vi arrangerat fler kurser under året. Under 2021 är dock målsättningen att vi ska kunna möta upp efterfrågan, säger hon.

Hon tror också att det är tillfället att hantera valptiden på ett bra sätt, som gör att många gör slag i saken. Men även att en hel del mälaröbor tror att möjligheten till att jobba hemifrån framöver, ska göra det lättare att hantera hundägandet.

– Faran är ju dock att det visar sig att hunden är mer krävande än vad man hade trott. Vi pratar mycket om vikten av att välja rätt ras på våra valpkurser. Det är stor skillnad mellan raserna och även mellan de individuella hundarna och det är viktigt att man väljer en hund som passar den egna livssituationen.

Ännu en aspekt av hundköpandet, som varit aktuell under senaste tiden, gäller valet av uppfödare.

– Det är oerhört viktigt att välja en hund som kommer från en riktig uppfödare. Vi rekommenderar att man alltid ska träffa tiken som fött valpen för att vara säker på att det inte är en smuggelhund och se papper på att den är registrerad, säger Susanne Viktström.

I hela landet har antalet nyregistrerade hundar i Svenska kennelklubben ökat med nästan 11 procent, vilket är den största ökningen under hela 2000-talet. Men det är fortfarande en bit kvar till de 17 procent som registrerade under rekordåret 1971.

LO BÄCKLINDER

 

Läs också