Ny lek i gamla Älvnäs

En pytteliten speceriaffär, dansbana och handelsträdgård – svunna tiders byggnader byggs upp i miniformat på älvnäsbornas nya lekplats. Till och med springan i golvet under telefonkiosken, där man kunde pilla fram ett mynt eller två, finns med.

– Här har vi Hedborgs filial, den gamla speceriaffären, här på baksidan är handelsträdgården och här är luckan till bageriet. Tanken är att lekplatsen ska spegla kulturarvet i Älvnäs. Vi har inspirerats av gamla byggnader som fanns här och anpassat dem för ändamålet, berättar Frida Brismar Pålsson när hon visar runt bland husen där även hennes egna barn kommer leka eftersom hon bor i området.

Det är Frida Brismar Pålsson som genom sitt företag Paradis produktion har ritat parken med allt dess innehåll på uppdrag av väg- och tomtägarföreningen med ordförande Hans Christiansen i spetsen. Att bygga lekfulla, pedagogiska miljöer är hennes profession och tillsammans med My Olsberg Blomqvist och Martin Forsslund har hon drivit planeringen av parken. Ett lågbudgetprojekt med höga krav på miljövänlighet. Giftfria material och metoder är högprioriterade och när det kommer till funktion har de tänkt ett snäpp längre och har byggt in mängder av finesser i byggnaderna. Lokala företag har sponsrat med material och ett byggföretag som är verksamt i området gör jobbet när de får tillfälle mellan andra jobb.

Denna soliga oktoberdag växer en minivariant av den gamla dansbanan fram. Den som varje sommar byggdes upp av Älvnäsborna.
– Där kommer det att finnas en scen som vi hoppas ska locka till framträdanden och på baksidan blir det en ”folkpark-ering” där man kan ställa trehjulingarna.

En asfalterad cykelbana runt området, där älvnäsborna kan våga släppa sina små på sparkcyklar och trehjulingar, en ångbåt som för tankarna till den som förr trafikerade sträckan mellan Älvnäs och Stockholm samt elva små finurliga ”fågelholkar” med linser som man kan kika in eller ut i, är andra upplevelsebaserade finurligheter. Utdrag ur sextio år gamla Mälaröarnas nyheter kommer även att kunna läsas. Telefonkiosken som en gång i tiden var en central plats i Hedborgs filial kommer också att återskapas.

– Där har vi fått höra när vi intervjuat människor som bott länge i området, att kön brukade ringla sig lång utanför. Springan i golvet nedanför telefonen var också en plats som många barn har legat böjda över för att pilla fram några tappade mynt. Den har vi också tänkt ha med.

När Frida Brismar berättar med inlevelse om den noga planerade och genomtänkta lekplatsen som inte liknar någon annan, så är det dock mötena som är den röda tråden. Möten mellan barn, mellan generationer och mellan dem som är nya i området och dem som bott där länge och minns svunna tider.

– Temat för ”Lilla Älvnäs” är ”möten” som i leken kan visa sig som olika slags transaktioner. Att ge varandra saker och få saker är grundläggande i små barns lek och ett av de första stegen till kommunikation, det har vi tagit fasta på.

Hemliga små lönngångar, en gungbräda som kräver en stor och en liten kropp för att fungera, mängder med rekvisita att leka affär med, mekaniska lösningar av ombyggt skrot och snirkliga handmålade dekorer, det finns ingen ände på finesserna. Men mest av allt hoppas Frida Brismar Pålsson på att lekparken ska bli en plats som bjuder på glädje för stora och små.

– Jag hoppas att vi kan skapa en plats där barn och vuxna i alla åldrar kan mötas och därigenom skapa ett tryggt lokalsamhälle.

LO BÄCKLINDER

Läs också