Adam vill kandidera till riksdagen

Efter sju år som kommunstyrelsens ordförande har Adam Reuterskiöld (M) bestämt sig för att inte stå till förfogande till posten efter nästa val. Då hoppas han istället på att få jobba vidare inom region- eller rikspolitiken. Men innan dess ska han ladda om med lite mekande och att njuta på sin favoritplats på Mälaröarna.

– Jag känner att efter så här lång tid så är det dags att släppa fram någon annan. Jag vill dock fortsätta att engagera mig politiskt i de frågor som jag tycker är viktiga och hoppas på att få förtroende att kandidera för partiet i nästa års riksdags- eller regionval.

Att han kommer bo kvar på Mälaröarna, ser han som självklart och skojar om att ”han inte gärna kan rulla ihop åkrarna och flytta härifrån” och hänvisar till släktens långa historia på Mälaröarna och på gården Stavsund som Adam numera sköter med hjälp av ett antal anställda. Förhoppningen är att han ska kunna fortsätta driva frågor som gynnar mälaröborna, men på andra politiska arenor. Han håller öppet för att kanske finnas kvar i lokalpolitiken, men de bestämda svaren skjuter han på framtiden.

Vem som ska bli hans efterträdare vill han inte ens spekulera i, utan låter den ordinarie tågordningen ha sin gång. I december håller partiet sin nomineringsstämma och då bestäms turordningen på dem som hamnar på listan och vem som blir nummer ett.

– Om jag ska skicka med några tips till min efterträdare så är det att man måste ha ett visst driv för att få de politiska processerna att hålla ett lagom tempo. Man behöver också ha förståelse för att ett samhälle består av så mycket mer än politik.

Hur blir det då om det inte blir någon politisk karriär utanför kommunen?

  Jag har ju gården och mitt företag som jag driver. Men jag skulle inte vara främmande för att göra något helt annat. Jag har jobbat med allt från att köra buss till att sälja kläder på Hennes och Mauritz tidigare i mitt liv och alla erfarenheter bär jag med mig genom livet.

Om inte alltför länge börjar de politiska partierna sina valkampanjer och den intensivaste tiden i den politiska cykeln tar vid. Adam ser fram emot att delta i ännu en lokal kampanj och att träffa mälaröborna öga mot öga. Just det har kommit att bli något av det som han uppskattar mest med att vara lokalpolitiker och har aldrig haft några negativa upplevelser av att vara en person som de flesta känner igen.

– Men i sommar ska jag satsa på att hämta andan. Det gör jag bäst hemma på gården genom att sola, bada och åka båt. Däremellan fixar jag sådant som behöver göras och kanske även mekar med någon traktor. Och så åker jag mycket motorcykel och bygger gärna mina egna. Just nu har jag fem stycken, varav en Harley Davidson som jag håller på och bygger om.

LO BÄCKLINDER

Läs också