Adelsö får nytt bibliotek

Efter flera år utan möjlighet för Adelsöborna att låna böcker har ön nu ett nytt bibliotek. 

– Det är viktigt att alla har tillgång till böcker, säger Faravid Svalfors af Ugglas, projektledare för Upptäck Hovgården och initiativtagare för det nya biblioteket.

 

Det var i samband med projektet Upptäck Hovgårdens inledningsfas som projektledaren Faravid Svalfors af Ugglas samlade in synpunkter om Hovgården från Adelsöborna.

– Det var då flera som uttryckte att de saknar ett bibliotek. Det är viktigt att alla har tillgång till böcker, så därför föreslog jag att vi skulle ge plats för ett bibliotek intill den nya informationscentret, säger han.

Adelsö har tidigare haft bibliotek både i den gamla butikslokalen och på Café Hovgården, men under de senaste åren har det saknats möjlighet att låna böcker på ön. Fram till nu. Den 20 juli slog portarna till det nya biblioteket upp. Det består av två stora hyllor som står i hembygdsgårdens nyrenoverade lokaler och öppettiderna är, precis som informationscentret, alla dagar i veckan mellan 11 och 16. 

Det är Ekerö biblioteks ansvar att se till att sortimentet på Adelsö är aktuellt och passar alla åldrar. I övrigt är det ett förtroendebibliotek, vilket innebär att biblioteket är obemannat och att man själv lånar, men också lämnar tillbaka sina böcker efter fyra veckor. 

– Men min förhoppning är att informationscentret i framtiden ska bli bemannat och därmed också biblioteket, säger Faravid Svalfors af Ugglas och menar att tanken också är att man ska kunna efterfråga böcker från andra bibliotek i kommunen och få dem skickade till Adelsö, men också att det ska finnas ett pålitligt wi-fi så att man kan sitta i biblioteket och jobba eller studera.

– Vi har en arbetsgrupp som tittar på det. 

Reaktionerna på det nya biblioteket har varit väldigt positiva och redan nu har Faravid Svalfors af Ugglas fått rapporter om att det har lånats en hel del från hyllorna, vilket han är glad över.

– Ju mer som lånas ut desto mer kan vi fylla på.

HELEN BJURBERG

Läs också