Aktivering för alla sinnen

En barfotastig, rullstolsvänliga vandringar, toaletter och gott om grillplatser – efter fem år och 10 miljoner kronor har Statens fastighetsverk avslutat de upprustningar och tillgänglighetsanpassningar av Lovö naturreservat som ska göras.

När Lovö naturreservat bildades 2014 gick sex myndigheter, däribland Ekerö kommun, Trafikverket och Naturvårdsverket samman för att finansiera en rad åtgärder för att göra området mer tillgängligt och anpassat. Med 10 miljoner kronor i potten har sedan en mängd åtgärder genomförts när det gäller information, tillgänglighet och naturvård. En av prioriteringarna var att anpassa miljön för funktionshindrade.

– Därför har det bland annat kommit till en barfotastig på Kärsön, som jag fick inspiration till från Slottskogen i Göteborg. Den är anpassad för synskadade. Stigen är cirka 250 meter lång och tanken är att man tar av sig skor och strumpor och gärna blundar när man går utmed den. Det finns en handledare som man kan hålla sig i. På så sätt aktiverar man sina sinnen lite extra, hör ljuden och känner dofterna på ett starkare vis, förklarar Mats Larshagen, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Stigen består av olika naturmaterial med varierande karaktär som till exempel mossa, sågspån och sand och det finns även några balanshinder om man vill utmana sig själv lite extra.

– Sammanlagt finns det nu fem mil vandringsleder runt reservatet, varav en av de längsta, Lovö runt, är 17 kilometer. Just på Kärsön är de allra flesta också anpassade för rullstol. Vi har också anlagt en mountainbikeled som är 16 kilometer lång. Det finns åtta grillplatser med ved och toaletter på flera ställen.
Förutom att tillgängliggöra reservatet genom att rusta upp och anlägga nya vandringsleder, har också ett digert jobb gjorts med att skylta upp såväl leder, som sevärdheterna utmed dem. Likaså har naturvårdsarbete varit en stor del av projektet.

– Vi har återskapat betade hagmarker på flera platser, både på Kärsön och vid Berga gård där vi har tagit fram ett gravfält genom att låta djuren beta ner marken.

Att reservatet har blivit en populär utflyktsplats har inte minst märkts under senaste årets pandemi. Enligt Mats Larshagen har reservatet säkerligen fördubblat besöksmängden.

– Det märks också på den mängd ved som går åt vid grillplatserna. Vi fyller på med jämna mellanrum, men det finns inga garantier för att det alltid finns ved på plast, säger han.

LO BÄCKLINDER

Läs också