Akvarell och vävar på slottet

”Vävda och målade tankar och landskap” kallar ekeröboende Marina Henriksson och Margareta Sivner från Nacka sin utställning på Ekebyhovs slott. Under två helger, med vernissage den 11 september, får besökarna ta del av deras akvareller och bildvävar.

När Marina Henriksson hade minst tio år kvar till pensioneringen drabbades hon av sjukdom som gjorde att hon var tvungen att sluta arbeta.

– På den tiden jobbade jag på Ekebyhovs slott och var med och drog igång deras konferensverksamhet. Jag kände att jag var tvungen att ersätta arbetet med någon annan sysselsättning och började med en målarkurs i Tornvillan och sen var jag fast, berättar hon.

Sedan dess har många konstverk lämnat hennes pensel och nu är hon tillbaka på slottet, denna gång som utställare. Det var hon också för drygt tio år sedan och har även ställt ut på många andra ställen runt om i Stockholmsområdet. Kommunen har också köpt in konst från Marina, bland annat till biblioteket i Stenhamra.

– Jag har målat mycket på Öland, där jag brukar hyra en stuga med ateljé. Jag har också ägnat mycket tid åt föreningslivet här i kommunen och bland annat arrangerat ett stort antal resor till olika länder, för pensionärer bland annat.

Konstnärskollegan Margareta Sivner och Marina har tidigare ställt ut tillsammans i Stockholm och är glada över att nu få låta sina verk samspela på nytt. Margareta är utbildad på Konstfack i keramik, men har själv utforskat bildvävandet och låtit det bli sin primära uttrycksform.

De naturinspirerade konstverken hänger på Ekebyhovs slott till och med den 19 september.

LO BÄCKLINDER

Läs också