Alice från Ekerö en av fem finalister

Alice från Ekerö en av fem finalister

Alice Kindstrand från Ekerö blev en av de fem finalisterna i ”Anti-plastic Innovation of the Year” som instiftats av Soda stream.

Soda stream instiftade det årliga priset ”Anti-plastic Innovation of the Year” för att uppmuntra fler ungdomar att intressera sig för miljön och samtidigt främja deras kreativa ådra. Det är en tävling där ungdomar mellan 15 och 20 år fått möjlighet att presentera sina bästa idéer för hur vi kan minska vår plastkonsumtion. Det bästa bidraget belönas med ett stipendium till ett värde av 10 000 kronor. Syftet med tävlingen är att ta tillvara på ungdomars kreativitet och miljömedvetenhet.

Tävlingen lockade många deltagare med smarta och nytänkande idéer kring hur vi kan minska vår plastkonsumtion.

– Vi är så glada över att vi initierade denna tävling. Svenska ungdomar är otroligt duktiga och miljömedvetna, vilket framgår av alla de fina bidrag vi fått in. SodaStream har länge varit ledande i kampen mot plastflaskor och det känns väldigt kul att så många unga svenskar också ser allvaret med plastföroreningar. Våra ungdomar är framtiden och av bidragen vi fått in att döma så är Sveriges framtid i goda händer, säger Michele Fitzwilliams, nordisk marknadsdirektör på Soda stream.

Av de totalt 56 inkomna bidragen från ungdomar runt om i Sverige, fanns 18-åriga Alice Kindstrand från Ekerös bidrag – en bärbar askkopp som en lösning för att minska mängden plast i naturen.

  Jag vill att produkten antingen ska vara av ett material som inte skadar naturen eller att vi kan återanvända produkter som redan finns. En idé är att återanvända patronhylsor från hagelgevär som tål värme. Dessa har en snygg design och de slängs bara i dagsläget. Varför inte återanvända dem då till att lägga sina fimpar i, säger Alice.

Vad fick dig att delta i tävlingen?

– Jag berättade om min idé för en lärare på min gamla skola och han tyckte den var väldigt bra och tipsade mig om tävlingen. Sedan tänkte jag att det kunde vara kul att vara med och se vad andra tycker om min idé. 

Du gick ända till final, hur känns det? 

– Man hoppas ju alltid på att bli en av de bästa i en tävling men man vågar inte riktigt tro på det, så när jag fick höra att jag gick till final blev jag väldigt glad.

Har du några nya idéer på saker som kan minska plastkonsumtionen?

– Vi kan göra väldigt många saker i dagsläget för att minska plastkonsumtionen, men jag tror det gäller att vi bara tänker på vad vi konsumerar så att det inte är plast och att vi källsorterar så att mycket av plasten kan återvinnas, berättar Alice som i dagsläget pluggar på Kungliga tekniska högskolan. 

EWA LINNROS

Läs också