Alltid sju sorters kakor

MN åker ut till Ölsta café och träffar Ingela Granquist, som berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och sin syn på utvecklingen av Färentuna.

– Hur har sommaren varit?

– Sommaren har varit bra här! Det märks att vi varit igång ett tag och att våra gäster  känner till oss. Det verkar sprida sig att vi finns till, vilket känns väldigt hedrande och roligt.

Hur länge har ni drivit Ölsta café?

– Vi startade Ölsta café sommaren 2019, precis ett halvår innan pandemin bröt ut. Det blev mycket funderingar på hur vi skulle göra, stänga helt eller fortsätta. Det blev till slut att vi bestämde oss för att fortsätta och försökte göra så gott det gick med restriktioner hos oss, bland annat genom att göra mer utrymme i lokalen och vi såg till att det fanns fällar att sitta på och även filtar ifall man valde att sitta ute fast det var kyligt. 

Berätta om verksamheten?

– Jag är glad  att vi vågade ta steget och starta vår lilla caféverksamhet. Det här att ha ett litet café har länge varit en dröm för mig, att få baka och servera kakor och gofika. Vi ville skapa ett café, där man som gäst känner sig välkommen så fort man stiger in genom vår dörr. Det tog ett tag att hitta allt det som vi ville ha i vårt café, men vi hade inte bråttom, det fick ta sin tid, och idag tre år senrare så vet vi att vår idé och tankar var och är helt rätt. 

– Hos oss hittar man minst sju sorters kakor plus vaniljbullar, allt bakat av mig. Det kan vara mera men aldrig mindre än sju sorter.

Bullarna och källarfrallorna bakas varje morgon fredag till söndag. Vi serverar även lite lättare rätter som soppor med krutonger, källarfrallor med pålägg som väljs när kunden bestämt vad den vill ha – allt för att det ska bli så fräscht som möjligt,  toast och det med sallad om man vill, våfflor med sylt och grädde. Vi har sittplatser både inne och ute, under tak och utan tak, det är bra att kunna välja.

– Vi har inte i dagsläge hemkörning, men man kan beställa och komma och hämta hos oss.

Vad får man inte missa när man besöker er?

– Måste jag säga en sak blir det våfflor med sylt och grädde. Vi har oftast hjortronsylt och ibland har jag turen att få med mig hjortron från Norrbotten, där jag kommer ifrån. När jag kokar dessa bär då känns det speciellt, vi brukar även ha hallonsylt. Alla bär kokas till sylt i vårt café.

Hur ser era framtidsplaner?

– Vi vill kunna hålla kvar och  bevara känslan av ett trivsamt och hemtrevligt litet lantligt gårdscafé, där gästerna ska känna att de är i fokus och har en trevlig fikastund hos oss. En av våra utmaningar är arbeta för att få fler gäster på fredagar som kommer för en lunch hos oss, exempelvis  hantverkare som arbetar här i Färentuna. En soppa med ett gott hembakat bröd är enligt mig en god och mättande lunch. Men vår allra största utmaning består idag och i framtiden av att kunna hålla priserna på en bra och rimlig nivå speciellt  nu när många råvaror blivit väldigt mycket dyrare.

Hur skulle du vilja se Färentuna utvecklas?

– Bygg fler gång- och cykelbanor så att våra barn vågar cykla och  gå säkert på våra vägar och att bussarna går oftare. Men framför allt önskar  vi att den lantliga idyllen här i Färentuna kan bevaras som den är. 

Till sist vilket företag vill du läsa om?

– Häst och lycka, Hästis stall 12:an.  

Läs också