Älvnäsbo startar nytt lokalt parti

Han tröttnade på kommunens översitteri och startade ett nytt, lokalt parti som ska verka för Ekerös medborgare.

– Med Ekeröpartiet hoppas vi kunna göra Ekerö till en bättre kommun än den är idag, säger Älvnäsbon Thomas Hjelmblad.

Idén om ett nytt parti föddes efter en konflikt som egenföretagaren och Älvnäsbon Thomas Hjelmblad hade med Ekerö kommun om en bod han byggt på sin tomt.

–  Jag hade förhört mig noga om reglerna och trodde jag gjort allt rätt, men bygget blev anmält av en granne och jag fick ett vitesföreläggande. När jag ifrågasatte vitet så fyrdubblades det plötsligt. Och när jag kontaktade kommunledningen för att fråga om det fick gå till på det sättet så duckade de. Så får det inte gå till i en demokrati, säger han bestämt och poängterar hur förskräckligt han tycker det är när kommunens tjänstemän gömmer sig bakom sin myndighetsroll och trycker ner medborgarna utan att ledningen reagerar.

Han förklarar att han sedan sin upplevelse blivit varse om att han är långt ifrån den enda som upplever sig ha blivit illa behandlad av Ekerö kommun, vilket gjorde att han såg behovet av ett nytt, lokalt parti som kan verka för Ekerös medborgare. Tillsammans med ett flertal andra egenföretagare startade han Ekeröpartiet, med målet att öka invånarnas inflytande och göra Ekerö till en bättre kommun.

Att få till en förändring i kommunhuset är av högsta prioritet, tycker Thomas Hjelmblad och det är ord och inga visor när han uttalar sig om kommunens tjänstemän som han upplever inte arbetar för medborgarnas bästa. 

– Vi betalar deras löner men de behandlar oss inte på ett schysst sätt. Så kan vi inte ha det, vi kan inte ha en tjänstemannaorganisation som jobbar emot invånarna och en ledning som inte står upp för oss, konstaterar han.

Inte heller politikerna har han mycket till övers för.

– Oavsett parti står de på torget tre månader innan valet men sedan bryr de sig inte alls om oss. Det är ett feg- och fulspel som vi måste stå upp emot.

Att han själv saknar tidigare erfarenhet från politiken ser han inte som något hinder för att ge sig in i den.

– Jag tror att det kan vara bra att komma utifrån, men framför allt är det bra om man har lite jävla ryggrad, för det saknas hos de som sitter idag, säger han.

Att Ekeröpartiet kommer att ställa upp i kommunalvalet i höst är redan klart, men Thomas Hjelmblad menar att det är med stor ödmjukhet de äntrar Ekerös politiska scen. 

– Vi inser att många röstar som de alltid har gjort och att det tar tid att få människor att byta parti, men vi hoppas kunna få fler att tänka efter och lägga sin röst på ett parti som verkligen vill påverka ens närmiljö istället för det man är van att rösta på, säger han.

Att benämna Ekeröpartiet som ett höger- eller vänsterparti undviker han helst. Istället nöjer han sig med att konstatera att det är ett parti som kommer verka för kommuninvånarnas bästa och på ett så schysst och korrekt sätt som möjligt. Med det sagt är han införstådd med att det inte går att göra alla nöjda, men att det går att göra det bättre än det görs idag är han övertygad om. 

En viktig fråga som Thomas Hjelmblad och hans partikollegor vill gå till botten med är kommunens ekonomi. 

– Var tar alla pengar vägen, undrar vi. Ekerö kommun borde ha en stark skattebas. Det är låg arbetslöshet och många medborgare med hyfsade löner, ändå fattas det alltid pengar. 

Genom en satsning på ungdoms- och studentlägenheter vill de även försöka hjälpa unga att kunna bo kvar i kommunen. De menar också att det är på tiden att Ekerö kommun får ett eget gymnasium. 

– Jag missunnar inte medborgarna ett badhus men jag kan ju tycka att prioriteringarna är lite udda när man lägger ner enorma summor på ett badhus för att sedan behöva förlita sig på att våra ungdomar ska kunna gå i skola i en annan kommun.

Dessutom lovar Thomas Hjelmblad att Ekeröpartiet ska jobba för att mer pengar ska hamna inom vård, skola och omsorg. 

– När jag kollade upp lönen på två av de tjänstemän som jobbar i Ekerö kommun upptäckte jag att båda hade fått en löneförhöjning på 35 procent på två år. Hur många inom hemtjänsten får en sådan löneförhöjning? Det är ändå de som gör det riktiga jobbet, säger han med eftertryck.

HELEN BJURBERG

Läs också