Andra fasen är igång

Andra fasen är igång

En efterlängtad fas 2 av covidvaccinationen har äntligen startat. Sedan mitten av mars har vaccinationserbjudande gått ut till alla kommunens medborgare över 80 år. Och även om tillgången på vaccin är lägre än väntat räknar vårdcentralen på Ekerö med att ha vaccinerat alla som vill inom en vecka eller två.

 Solen skiner över Nordiums lokaler på Tegelbruksvägen på Ekerö. Ett par 80-plussare med munskydd, har bokat tid för vaccin mot Covid-19 och står i vårsolen och väntar på att bli insläppta. Lars Samuelsson och hans kollegor från civilförsvaret ser till att de håller lämpligt avstånd och kontrollerar legitimation mot bokningslistan innan de visar dem in i de gamla fabrikslokalerna som för tillfället tjänar som vaccinationslokal.

Där inne ser det ut som vilken sjukvårdsmottagning som helst: en entréhall, behandlingsrum och väntrum. Sjuksköterskor med visir och munskydd i korridorerna. En av de som visas in i det första behandlingsrummet är 82-åriga Sven-Erik Klint från Helgö. Han ska få sin andra dos vaccin och känner sig lugn inför sticket.

– Jag kände ingenting första gången, konstaterar han nöjt.

För Sven-Erik Klint var det självklart att vaccinera sig när han fick förfrågan och han är förväntansfull över att snart vara färdig.

– Det har varit tråkigt att inte kunna träffa ungarna och jag ser fram emot att kunna gå till tandläkaren igen. Sist fick jag inte boka tid eftersom jag inte var färdigvaccinerad, säger han medan Ewa Nisseby förbereder för injektionen.

Ewa Nisseby är barnmorska i grunden och är egentligen pensionerad sedan några år, men såg det som en självklarhet att hoppa in extra och göra sin samhällsplikt när det behövdes extra vaccinationssjuksköterskor till Ekerö vårdcentral.

– Dessutom är det trevligt att komma hit och träffa alla trevliga människor, säger hon innan hon vant sticker nålen i Sven-Eriks vänsterarm.

Det går på ett kick, sedan hänvisar hon honom till ett vilorum intill med ett fyrtiotal stolar som placerats med bra avstånd.

– Kan jag inte få vänta i bilen istället, frågar han artigt, men Ewa står på sig.

– Vi vill gärna att patienterna ska sitta ner i en kvart efter att de fått sin vaccination så att vi har koll på att de inte får någon reaktion, förklarar hon.

Hjördis Söderberg, chefssjuksköterska på Ekerö vårdcentral, håller med men poängterar att ingen reagerat på vaccinet än. Skulle det behövas finns dock både läkare, akutrum och utrustning på plats.

Men hittills har allt gått enligt planerna. Bortsett från att Astra Zenecas vaccin pausats så att vaccinationsdoserna blivit betydligt färre än vad vårdcentralen både räknat med och mäktar med.

– Vi har både lokaler och personal för att kunna vaccinera uppemot 500 personer om dagen, men den begränsade vaccinationstillgången gör att vi istället bara vaccinerat 300 personer på lite mindre än en vecka.

Med den takten räknar hon med att det kan ta ett par veckor att vaccinera hela målgruppen i fas 2, först 80-plussarna sedan i etapper personer som är 65 år och äldre. Först efter det är det dags för fas 3, det vill säga personer mellan 60-64 och riskgrupper och slutligen fas 4, allmänheten.

När alla kan vara färdigvaccinerade beror helt på hur vaccintillgången blir framöver.

– Det vet vi inte än. Vi får besked i slutet av varje vecka om hur kommande vecka kommer se ut, säger Hjördis Söderberg.

Hon visar runt medan hon förklarar att det har varit en enorm logistik att få till en ny och fungerande vaccinationsverksamhet.

– Förutom att iordningställa lokaler har vi fått anställa ett tiotal sjuksköterskor extra för att klara både bokningarna och vaccinationerna.

På kommunen jobbar Lena Törnblom Löfquist, coronasamordnare och den som varit ansvarig för att bland annat hitta lämpliga lokaler för ändamålet. Hon berättar att hon har haft några kriterier att utgå ifrån när hon letat.

– Det viktigaste har varit att värna barn och unga och inte använda skolor och idrottsanläggningar till vaccination. Ungdomarna har varit hårt drabbade i pandemin ändå, anser vi. Det har också varit viktigt att lokalerna är rymliga nog för att kunna ta emot människor på ett smittsäkert sätt och dessutom att få allt klart tills vaccinet skulle komma.

Att förbereda för en vaccination av den här storleken har varit ett intensivt arbete, menar hon.

– Det har varit skiftande besked, som inte alltid varit så klara och många gånger kommit i sista minuten. Det har krävt att man vågat agera och ta beslut innan man riktigt vetat, förklarar hon.

Men nu när lokalerna står klara – Nordium för boende på Ekerö och paviljongerna på Uppgård skolväg för boende på Färingsö – och allt är igång, känner hon sig nöjd.

– Det har blivit väldigt bra.

HELEN BJURBERG

Läs också