Andreas fixade discgolfbanan

Andreas fixade discgolfbanan

När adelsöbon Andreas Gustafssons gamla discgolfklubb i Gävle skulle byta ut sina korgar fick han köpa dem billigt. Därefter anlade han en ny bana på Adelsö som kommit att bli välutnyttjad av såväl öbor som andra.

Solen strilar ner på vitsipporna som sträcker sina långa halsar upp mot himlen. Strax intill ligger utkastet som är gjort av trä. Andreas Gustafsson tar sats med armen långt bak, för den framåt och snärtar sedan iväg disken med rejäl fart mot korgen som skymtar i samma riktning som Mälaren glittrar.

– Jag har hållit på och kastat till och från sedan 90-talet och när jag bodde i Gävle var vi ett ganska stort gäng som byggde en bana där och ordnade tävlingar emellanåt, säger han.

När korgarna på den banan skulle bytas ut fick Andreas köpa loss dem och tog kontakt med Adelsö IF (AIF) som gärna lät honom bygga en bana på den mark som de arrenderar från kommunen. Tillsammans med sina familjemedlemmar och andra frivilliga krafter gjorde han sedan ett stort planeringsjobb och röjningsarbete för att få till en tekniskt ganska avancerad 9-hålsbana, som är utmanande men även kan ge glädje till nybörjare.

– Själva planeringsarbetet är väldigt roligt. Då får man gå runt och titta noga på hur man kan ska planera varje hål. Jag har även pratat med de fastighetsägare och föreningar som har verksamheter som gränsar till banan, så att de är med på tåget, säger Andreas.

Platsen som gränsar till världsarvsområdet på Adelsö, var väldigt snårig och det krävdes en rejäl röjning för att göra det möjligt att gå runt hela banan och ha öppna fairways. AIF hjälpte även till med nedtagning av en del större träd som låg i vägen. Nu har undervegetationen fått en skjuts av att solen når in på ett bättre sätt. Det har börjat växa grönt på marken och vårblommorna avlöser varandra utmed banan.

– Vi har egentligen inte marknadsfört banan, men det är en hel del som hittar hit ändå. Besökare har lagt in den på hemsidor och i appar, vilket gör att andra också hittar den. Det är ett gäng med lokala spelare som kastar regelbundet och också hjälper till med att sköta banan.

Runt om i landet vittnar aktiva om att pandemiåret har gett sporten ett rekordartat uppsving. På den 18-hålsbana som finns på Kärsön har det varit högt tryck med spelare under det senaste året. Att det oftast är gratis att spela och man inte behöver boka någon tid, gör att många tycker att det är ett bra sätt att förena rörelse, utomhusvistelse och umgänge.

– Det här är verkligen en sport som passar alla, det enda man behöver är två discar för att komma igång, säger Andreas.

LO BÄCKLINDER

Läs också