Anna och Ulrika vann guld

Mälaröborna Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus vann guld för sin bok ”Händelserna på hästgården”. Författarna till sammanlagt 18 böcker 

prisades på årets Guldboks-gala, som var den åttonde i ordningen för Bokförlaget Forum. 

– Det känns oerhört hedrande att vår bok nått ut till så många läsare. Vi har fått en enormt fin feedback på boken och den är ett viktigt bidrag i debatten om våld i nära relationer samt sexuella övergrepp. Det var ingen dålig skara författare som vi mötte på galan, som Camilla Läckberg, Henrik Fexeus, Viveka Sten och fler andra, berättar Anna Bohlin, som vid tidigare tillfällen intervjuats i MN om händelserna på hästgården belägen på Mälaröarna.

Sedan 2015 delar Bok-förlaget Forum ut guld-, platina- och diamantböcker som en utmärkelse till de författare vars böcker sålt i synnerligen stora volymer. Kategorierna är hämtade med inspiration från musikbranschen.

För skönlitteratur betyder guld  över 100 000 sålda exemplar, för platina  över 200 000 sålda exemplar och för diamant  över 300 000 sålda exemplar. För facklitteratur innebär guld över 50 000 sålda exemplar, platina  över 100 000 sålda exemplar och diamant över 200 000 sålda exemplar. Enbart försäljning i Sverige räknas och nivån måste ha uppnåtts inom två år från utgivningsdatumet.

– ­Det är roligt att i år få prisa en sådan bredd av böcker som alla nått exceptionella försäljningsframgångar. Guldboksgalan är ett fint tillfälle att fira våra författare och teamet runt boken och vi är glada att få samla alla fysiskt igen, säger Annie Kabala, förlagschef på Bokförlaget Forum.

Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus bok ”Händel-serna på hästgården” fick utmärkelsen Guld facklitteratur. Bland övriga pristagare märktes för  skönlitteratur platina Camilla Läckberg med ”Vingar av silver”, guld gick bland annat åter till Camilla Läckberg för ”Gökungen”, Camilla Läckberg igen och nu tillsammans med Henrik Fexeus för ”Kult” samt Viveca Sten med ”Botgöraren”.

För facklitteratur blev det diamant för Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler och Navid Modiris bok  ”Jag kan ha fel”, platina för facklitteratur gick till Anders Hansens ”Depphjärnan” och så guld förutom till Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus bland annat även till  Melinda Jacobs och Minna Tunbergers bok ”Hon hette Esmeralda”.

Läs också