Äntligen loppis!

Sommaren är här och med den dyker loppisskyltarna upp som svampar ur jorden. Men hur ska man egentligen tänka när man går på loppis? Vad kan man fynda och vad är egentligen ett riktigt fynd? Linda Hammarström som driver onlineloppisen Oakisland Vintage från huset på Färingsö ger sina bästa loppistips.

Linda Hammarströms loppisintresse började med att hon hängde med sin pappa på loppis på helgerna som liten. Hon minns hur kul det var att gå runt och kika på saker och att det alltid fanns roliga leksaker som man också hade råd att köpa. Efter några års uppehåll väcktes intresset till liv igen när hon hamnade på sitt livs första slagauktion på en gård utanför Örebro, där hela bohaget skulle säljas.

– Jag åkte hem från auktionen med hela bilen full med grejer och var helt lyrisk!

Att intresset sedan blev ett jobb har hon pandemin att tacka för. Linda som jobbade med konferenser och event blev permitterad från jobbet och började längta efter något kul att fylla dagarna med. Hon hade sitt loppisintresse och gillade den digitala världen och Instagram, skulle hon kunna slå två flugor i en smäll och starta en webbloppis? Varorna hade hon redan. Eftersom hon länge drömt om ett torp hade hon samlat på sig grejer med förhoppningen att hon och hennes sambo en dag skulle köpa ett, men när torpdrömmen byttes mot en villa på Färingsö behövde hon göra sig av med alla torpprylar hon köpt på sig. Det blev en bra början.

I januari 2021 registrerade hon affären som har gått över förväntan. I och med pandemin har folk längtat efter loppisar men samtidigt varit tvungna att handla digitalt. 

Lindas sambo har också blivit inbiten loppisnörd och återbruk har blivit deras gemensamma intresse. Drömmen för framtiden är att hitta en lada att hyra och ha alla saker i, så de slipper förvara allt hemma. 

– Men jag skulle också gärna ha något ställe att ha sommarloppisar eller kanske julmarknad i.

När Linda själv loppisshoppar är det oftast utifrån två kriterier: det hon kommer använda och det hon haft länge på sin önskelista. Hon har flera pågående samlingar, porslinet Gröna Anna från Rörstrand och svensk brukskeramik. Men hon är också alltid på jakt efter speciella saker att ställa i finskåpet hemma.

– Senast var när jag ramlade på en skål från Upsala Ekeby som jag länge letat efter. Säljaren, som vanligtvis har koll på värdet, hade missat stämpeln och ville bara ha 40 kronor istället för de ungefär 600 som den var värd. Då rusade pulsen på mig, säger hon och skrattar.

Men annars förespråkar egentligen Linda att man hellre ska använda sitt finporslin och sina loppisfynd än ha dem som prydnad, eftersom det känns bra när något gör nytta och man samtidigt blir glad av att se det. 

– Jag brukar också utmana mig själv att hitta nya användningsområden åt fina saker, som att förvara smycken i en fin gammal askkopp. På så sätt får saker leva vidare och det är ju ändå det bästa med loppisar, avslutar hon.

HELEN BJURBERG

 

Läs också