Årets eldsjälar skapar mötesplatser

För ett fantastiskt arbete med föreningslivet vinner Annika Björk-lund och Stefan Petterson från föreningen Välkommen till Mälaröarna priset som årets eldsjälar.

– Priset delas av alla som är engagerade i föreningen, poängterar Annika Björklund. 

 

Kommunens pris för årets eldsjäl går till Annika Björklund och Stefan Petterson i föreningen Välkommen till Mälaröarna – Öar utan gränser. Föreningen skapar sociala plattformar där nyanlända och etablerade svenskar kan mötas 

– Jag hade inte räknat med att vi skulle vinna. Jag vet ju hur mycket de andra nominerade gjort för kommunen, säger Stefan Persson. 

Annika Björklund, som förra året tog över som ordförande i föreningen, poängterar att priset delas av alla medlemmar. 

– Vi är många som är engagerade och det här priset får vi tillsammans, säger hon. 

Välkommen till Mälaröarna bildades under flyktingvågen 2015 då olika grupper började hjälpa till med bland annat läxläsning och språkkaféer. 

– När jag blev aktiv kände jag att jag faktiskt kunde göra en reell nytta för andra människor. En del nyanlända kunde gå i flera månader utan att prata med en enda svensk person förutom myndighetspersoner, säger Stefan Petterson. 

När pandemirestriktioner satte stopp för möten inomhus bildades odlingsgruppen på Tranholmen. På odlingslotten odlar medlemmarna tillsammans och den som vill är välkommen att hjälpa till. Det är en uppskattad mötesplats.

– Vi umgås, pratar mycket, äter hallon och har jätteroligt! Man kan komma dit och hjälpa till eller bara fika och träffa andra. Vi ses där två gånger i veckan under terminerna och en gång i veckan under sommaren, säger Annika Björklund. 

I dag är även de andra grupper igång igen, däribland musikfikagruppen, språkkaféet och matlagningsgruppen. En dansgrupp är också på väg att starta upp. Alla är välkomna att engagera sig eller komma och delta på aktiviteter.

– Det ska vara enkelt att ses och komma in i gemenskapen, oavsett om man är ny eller etablerad svensk. Det är en väldig glädje i föreningen, säger Stefan Persson.  

Priset för årets eldsjäl delades ut på nationaldagen i Drottningholmsparken. Prispengarna, 10 000 kronor, skänker de till föreningens initiativ ”Fritid på lika villkor, som stöttar barns deltagande i fritidsaktiviteter. 

ANGELICA BERG

Läs också