Årets julklapp för 50 år sedan

En rekordinsamling, gott om julfirande och en riktigt duktig idrottsman kan man läsa om när julen närmar sig 1967. Årets julklapp visar sig vara långt ifrån den elcykel som tycks vara storsäljaren 2017.

Att ha bråda dagar inför julen är inget nytt påfund. Klappar ska köpas, huset ska städas, korven ska stoppas och för de allra flesta är december också en tid för att tänka lite på alla dem som inte har det så väl förspänt. Välgörenhetsorganisationerna brukar slå rekord i sina insamlingar och redan för 50 år sedan kan vi läsa i Mälaröarnas nyheter om mälaröbornas vilja att hjälpa sina medmänniskor.

Ekerö Röda korskrets samlar in rekordsumman 4 650 kronor vid sin traditionella julmarknad. Dessa pengar kommer att fördelas mellan u-landshjälp, katastrofhjälp och hjälp till gamla, sjuka och andra behövande i verksamhetsområdet. Som kuriosa kan tidningen också berätta att både kyrkvärden John Pettersson och hans hustru Ellen Pettersson vunnit varsin julskinka i lotteriet som är en del av insamlingen. Ett sammanträffande som Fru Fortuna blir tillskriven.

Många föreningar passar också på att samla sina medlemmar till lite festligheter innan jul. Ungdomens Röda kors i Ekerö är en av dem som firar i juletid att de kommit ”under tak i gamla postlokalen i Brittgården”. Deltagare från musikskolan spelar såväl dragbasun som orgel och en klarinettrio spelar upp ackompanjerade av både fiol och cello. Tio ungdomar i en teatergrupp under ledning av Bertil Högström spelar också upp delar ur Molières ”Den girige”.

I Tappströmsskolan håller Ekerö IK:s ungdomssektion säsongsavslutning för 150 personer. Den välkände idrottsprofilen ”Kocken” Andersson ”berättar om sina år som fotbolls- bandy- och ishockeyspelare och delar ut goda råd till andäktigt lyssnande ungdomarna”. Efteråt får ungdomarna chansen att ställa frågor och de tar tillfället i akt att bombardera med spörsmål om träningsråd och annat. ”Kocken” avslutar sitt gästspel med att frikostigt skriva autografer.

Vid en titt i skolornas måltidsmenyer för perioden kan man se att julstämningen spridit sig ända hit. ”Julkorv, potatismos, persilja och frukt” serveras ena dagen och nästa dag står det ”risgrynsgröt, skinksmörgås och apelsin” på menyn.

1967 utses inte ”Årets julklapp” av Svenska handel, det börjar de med först 1988. Men det hindrar inte enskilda näringsidkare att använda sig av uttrycket för att skapa intresse för sina produkter. I MN:s julnummer kan man till exempel se en annons som ska locka kunder till ett antal frisersalonger i Brommartrakterna och norra Stockholm inför jul. De utnämner ”postichen”, som är en hårutfyllnad, till ”Årets julklapp”.

LO BÄCKLINDER

Läs också