Att hantera långvarig smärta

Att hantera långvarig smärta

”Leva med långvarig smärta – Strategier för bättre livskvalitet”, så lyder titeln på troxhammarbon Kent Revedals nyutkomna bok. Kent fick en ryggmärgsskada i en mc-olycka 2010 och lever sedan dess med ständig smärta.

Allt förändrades för Kent Revedal en vacker septemberdag 2010, då han var på väg hem på sin mc. På Nockebybron  rörde sig knappt trafiken och Kent körde i lugn takt om några bilar. Då gjorde en minivan en förbjuden u-sväng mitt framför motorcykeln och Kents liv förändras på några sekunder. Sedan dess är han rullstolsbunden.

2013 kom Kents första bok ”Smällen – Att tvingas återupptäcka livet”, där han berättar om olyckan och om hur han försöker ta sig tillbaka till ett liv med  helt nya förutsättningar.

– Syftet var att kunna hjälpa andra människor och det är fantastiskt när man upplever att man gör det. Idag hade jag en föreläsning om min nya bok. Då kom en kvinna fram och sa: ”Jag var helt nyskadad, låg på sjukhuset och tänkte att livet var kört. Då var det ett TV-program om dig och när jag såg dig, kände jag att det finns det hopp”. Att kunna ge andra människor en möjlighet att kunna se sina möjligheter – det är därför jag gör det här, berättar Kent.

Två och ett halvt år efter olyckan kom en ny, starkare smärta i hans kropp. Kent träffade sin neurolog och testade olika smärtstillande mediciner. Det blev ett tufft år för Kent.

– Ganska exakt ett år efteråt träffade jag min neurolog och kände att jag måste vara ärlig. Så när han frågade mig om hur jag mådde, svarade jag till slut att jag kämpar med att inte försöka ta livet av mig, berättar Kent.

Han kom då till en smärtspecialist.

– Det blev en vändpunkt för mig då hon sa att  ”det du går igenom borde ingen människa behöva få gå igenom”. Det födde ett hopp hos mig när någon i professionen säger att min smärta inte är rimlig och hon sa att på något vis skulle de kunna hjälpa mig.

I samband med detta började Kent skriva ned sin ”smärtresa” som nu resulterat till den nya boken. I den delar Kent med sig av den kunskap han samlat på sig, vad smärta är och vad den gör med våra kroppar. Boken ger också en översikt av olika medicinska, fysiska, mentala och sociala strategier som kan användas för att nå en högre livskvalitet, även om smärtan finns kvar i någon form. För även om Kent delvis fått hjälp, är hans smärta kvar.

– Det är väldigt sällan som något kan ta bort smärtan. Den kanske kan sänkas eller topparna på smärtan kan kapas, men vi behöver lära oss att leva med det där i kroppen. Det farligaste med smärtan är att den bryter ner vår inre människa om vi inte får någonting att jobba med. Då får man arbeta med en del mentala redskap för att hitta en väg framåt , förklarar Kent och fortsätter:

– Smärtan är ju skapad för att tala om att det är någonting som är på väg att skada vår kropp. Vi slår oss på tummen eller vi skär oss, där är smärtan livsnödvändig för att tala om för oss att det är farligt. Men när vi har en långvarig smärta är det faktiskt så att det är inte någonting som är farligt. Det är bara väldigt enerverande. När jag kunde knäcka den koden mentalt att det inte är farligt, då kunde jag någonstans vila i det. Rädsla gör att saker och ting blir  värre, men kan du plocka bort fruktan, då har du plockat bort en viktig bit i smärtan.

När Kent är ute och föreläser säger många att smärtan är värst när man ska sova.

– Det är inte så konstigt. På dagarna har du ljud, ljus och en massa stimuli som konkurrerar med din smärta. Men när du lagt dig och allting är tyst, då finns det bara en sak kvar. Smärtan har monopol. Men då kan vi lära oss att skapa goda distraktioner som kan hjälpa oss att konkurrera med smärtan.

Den 5 oktober kommer Kent Revedal att vara på Mälaröarnas bokhandel i Ekerö centrum och signera ”Leva med långvarig smärta – Strategier för bättre livskvalitet”, som är utgiven av bokförlaget Roos och Tegnér.

EWA LINNROS

Läs också