Avsatt efter över 30 år

I över trettio år har Robert Möller tjänstgjort som jaktledare i Ekerö kommuns skyddsjaktlag. I slutet av förra året blev han plötsligt avsatt utan förvarning.

– Jag vet fortfarande inte varför, helt plötsligt var jag inte välkommen längre, säger han.

Det var den 10 november som det ringde på Robert Möllers telefon. På andra sidan linjen var en man som presenterade sig som Ekerö kommuns nya jaktledare. Han informerade Robert om att uppdraget som han haft i över trettio år var över sedan tio dagar tillbaka och att han nu hade tagit över.

– Det är inget fel på den nya jaktledaren, han är trevlig, men det kändes väldigt snopet, säger Robert Möller och förklarar att han ringde till kommunen för att fråga om det stämde och att han då fick ett papper som bekräftade hans uppsägning hemskickad till sig. Ett löfte om en avtackning fick han också, men något mer har han inte hört från kommunen efter det. Inte heller någon förklaring till det abrupta avskedet.

Särskilt märkligt tycker Robert att det är att han avsattes mitt under ett pågående bemyndigande.

– Uppdraget som jaktledare hänger ihop med ett skottlossningstillstånd, som förlängs var tredje år efter intyg från kommunen. Det jag har nu gäller till september i år. Varför låter man inte det löpa ut åtminstone innan man anställer någon ny, säger han och förklarar också att uppsägningen inte bara drabbar honom utan hela jaktlaget om fem personer, som även de måste sluta när hans uppdrag tar slut.

– De är förstås också besvikna och förvånade.

Kersti Burm, som utemiljöförvaltare på kommunen och ansvarig för jaktlaget vill inte ställa upp på någon intervju utan hänvisar till presschef Anna-Klara Lindholm, som svarar skriftligt på Mälaröarnas nyheters frågor.

På frågan hur det kommer det sig att man plötsligt avsatt Robert Möller utan förvarning skriver hon:

– Efter 30 år med samma jaktledare bedömde vi att det var dags att förnya jaktlaget, det var på tiden helt enkelt.

Anna-Klara Lindholm skriver också att trots att Robert Möllers skottlossningstillstånd löper ut i september 2022, så gick avtalet han hade med kommunen ut redan i september 2020. Man hade en klausul, eller så kallad option, om att kommunen kunde välja att förlänga avtalet med honom fram till september 2022, men att man valde att inte gör det. Att Robert Möller ändå fick fortsätta utan avtal under drygt ett år förklarar hon enligt följande:

– Vi startade upp processen med en ny jaktledare då avtalet med nuvarande jaktledare löpte ut. På grund av hög sjukfrånvaro och pandemi drog det ut på tiden och KS tog beslut om ny jaktledare hösten 2021, skriver hon.

 Det var på Robert Möllers initiativ som det första jaktlaget i kommunen startades. Efter att den första jaktledaren slutade efter ett par år tog han själv över rollen och har haft den sedan dess. Det är över trettio år sedan nu.

Han är besviken på hur han blivit behandlad efter alla år, men också på att kommunen valt att ersätta jaktlaget med viltvårdare som jobbar med annat dagtid.

– Mitt jaktlag har under många år bestått av pensionerade jägare, vilket jag sett fördelar med, eftersom vi då funnits tillgängliga att rycka ut dagtid när olyckor skett eller djur skadat sig och kunnat jaga vardagar eller nattetid när behovet funnits och risken för olyckor är mindre, säger Robert Möller.

Enligt Anna-Klara Lindholm har kommunen inga synpunkter på om det är personer som arbetar med annat eller är pensionärer som ingår i jaktlaget.

– Så länge uppdraget utförs som det ska. Hittills har vi bara fått positiv respons, skriver hon.

HELEN BJURBERG

Läs också