Barnen säger sitt

Barnen säger sitt

Om Munsö skola stängs får Adelsöbarnen sitta i bussen upp till 2,5 timmar per dag. Men det finns också andra konsekvenser som barnen oroar sig för.

Hector Bilow gick i Sundby skola till och med trean, men då han mobbades och han och föräldrarna upplevde att han inte fick den hjälp han behövde, flyttade han till Munsö skola.

– Här var allt så välkomnande. Det bästa med Munsö skola är att även om det blir problem, löser sig allt snabbt. Lärarna tar tag i saker på en gång. Man är oftast glad och så bjuder alla in varandra och bryr sig. Det är som en familj här, berättar Hector.

Han får ångest över bara tanken på att flytta till Sundby skola.

– Det är därför jag försöker hjälpa till så mycket som möjligt för att vi ska få ha vår skola kvar. Vi har fantastiska lärare, till exempel Martina. Det går inte att hitta en bättre lärare. Hon har hjälpt mig att få tillbaka mitt självförtroende som var helt borta när jag kom från Sundby, säger Hector som nu går i femte klass.

Hans klasskompis Lotta Sirberg har gått i Munsö skola hela skolgången och gick även på Munsö förskola.

– Munsö skola är vår trygga plats. Man känner alla här och man vet hur allting fungerar. Jag får panik och ångest om jag måste flytta till Sundby. Hector och en annan elev har bytt från Sundby till Munsö för att de blev så mobbade där. De säger att det beror på ekonomin, men då måste vi tänka på alla steg som måste göras för att hålla skolan igång, säger Lotta.

– De säger att det är för vårt bästa men det här är inte det. Det går inte att vara stora klasser som det kommer att bli där. De som behöver extra stöd kommer inte att kunna få det. Då är det bättre att ha det som vi har nu med små klasser. I vår grupp är vi tjugo stycken och det fungerar jättebra, säger Hector och tillägger:

– Barnkonventionen säger att barnens bästa och barnens röster ska gå först i alla beslut som rör barn. Men man lyssnar inte alls på oss. Då blir det så att vi som påverkas mest av det, vi får inte ens vara med i diskussionerna. Lyssna på oss, säger Hector.

EWA LINNROS

Läs också