Barnfamilj fick fönstret krossat av kastad sten

Stenen kastades mitt i natten mot sovrummet där hennes 3-åring låg och sov. Lyckligtvis höll en av rutorna i dubbelglaset.

– Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om rutan gått sönder helt, säger mamman Josefin Ullbrand

Natten mellan fredagen och lördagen i förra veckan vaknade Josefin Ullbrand av ett främmande ljud hemma i atriumhuset i Hummelvreten på Ekerö. Hon bad sin sambo gå upp och undersöka vad det var som väckt henne, men han såg inget konstigt. Inte förrän morgonen därpå, när Josefin drog upp rullgardinen i sin treåriga sons sovrum, upptäckte hon vad som orsakat ljudet som väckt henne. Fönstret i sonens rum var krossat och på utsidan nedanför fönstret låg en stor sten. Någon hade medvetet kastat en sten som krossat fönstret någon meter från sonens säng. Men lyckligtvis hade bara ena rutan i fönstrets dubbelglas gått sönder.

– Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om rutan gått sönder helt och stenen hade landat på honom, säger Josefin Ullbrand.

Huset är ett gavelhus som ligger mitt i området och även om fönstret är det enda som vetter mot en väg så är det ingen naturlig passage till någonting. Dessutom växer en stor häck för, vilket gör det svårt att ta sig fram.

– Vi har känt oss trygga här. Det är ett lugnt område med mestadels pensionärer och barnfamiljer, säger Josefin.

Vem som kastat stenen och varför har hon ingen aning om, men att det skulle kunna vara en olyckshändelse är uteslutet, menar hon. Hon har också avfärdat både försök till inbrott och att det skulle kunna vara riktat mot henne eller hennes sambo. Det troligaste scenariot är att det är ett upptåg av några ungdomar som drivit runt, menar hon.

– Jag tror inte att personen som gjort det har fattat att det funnits ett sovande barn där inne och hur illa det skulle kunnat gå om stenen träffat.

Sedan händelsen vill inte Johanna och hennes sambo låta sonen sova i sitt sovrum längre. Det trasiga glaset ska de byta mot något mer hållbart och de har också börjat titta på larm. Men värst är känslan av otrygghet som finns kvar.

– Vi känner oss betydligt mindre trygga nu. De har gjort intrång i vår privata sfär. Det känns mycket mer personligt än om det varit exempelvis en bil.

Marie- Louise Mattsson, kommunalpolis på Ekerö, känner till händelsen, som i dagsläget rubriceras som skadegörelse.

– Vi har tidigare haft liknande händelser på Ekerö, men då har det kastats ägg mot hus och inga stenar, säger hon.

Hon tycker ändå inte att det finns anledning till oro för allmänheten.

– Jag tolkar det som ett busstreck.

Josefin har skrivit om händelsen i sociala medier och hoppas att hennes berättelse ska leda till att föräldrar pratar med sina ungdomar där hemma.

– Vi måste hjälpas åt att ta ansvar för ungdomarna. De måste lära sig att förstå vad det kan bli för konsekvenser av deras agerande, säger hon.

HELEN BJURBERG

Läs också