Bästa radiodokumentär i Europa

”Ekerö-svindlaren” vann det prestigefyllda priset för bästa radiodokumentär på Prix Europa, radio och TV-festivalen i Berlin.

Third Ear Studios dokumentärserie Uppgång och fall – Ekerösvindlaren, som MN tidigare berättat om, utsågs nyligen till vinnare av det prestigefyllda priset ”Best European Radio Documentary Series 2022” på Prix Europa, radio och TV-festivalen i Berlin. Sedan 1987 har priser årligen delats ut till de bästa medieproduktionerna i Europa. 

– Det känns helt fantastiskt! Jag hade aldrig kunnat ana det här när jag satte mig i bilen och körde ut till Ekerö den där vintermorgonen för snart ett år sen – att jag skulle stå och ta emot det här priset på Prix Europa! Jag är evigt tacksam till alla som ställde upp och pratade med mig till programmet. Tack också till Ekerösvindlaren för att du öppnade den här världen för mig. Hoppas vi ses någon gång! säger Love Lyssarides.

Ekerösvindlaren är berättelsen om reporter Love Lyssarides som själv blev lurad av en annons på Facebook. När han bestämde sig för att ta reda på vem mannen som blåste honom var drogs han in en spektakulär värld av lögner, svek och bedrägerier som sträckte sig hela vägen från Haparanda till Mallorca. Med hjälp av ett fyrtiotal intervjuer och tusentals sidor handlingar från myndigheter lyckas han ta fram uppgifter om tidigare okända bedrägerier riktade mot företag, kommuner och privatpersoner.

– Det här visade sig vara en helt makalös berättelse som höll mig vaken om nätterna i flera månader. Bedrägerierna tycks dessutom fortfarande pågå. Jag har sedan dokumentären sändes löpande fått samtal om ”Tommy”  och en del ny information om hans olika affärer, så jag kommer fortsätta att följa utvecklingen, säger Love Lyssarides.

Ekerösvindlaren har sedan det släpptes haft närmare 200 000 nedladdningar.

Läs också