Bästsäljande debutant

Cassandra Brunstedt, 34 år från Munsö debuterade i april i år med sin roman ”En enkel till Indien”, som kammat hem en placering på topplistan över Sveriges mest köpta böcker.

– Jag kan knappt tro att det är sant, utbrister Cassandra.

Efter en längre resa till Indien bestämde sig Cassandra för att ta tag i drömmen som hon haft under många år – att skriva en bok. Hon började starkt under en lucka mellan två jobb, men sedan gick tempot på skrivandet ner.

– Jag började på ett nytt och krävande heltidsjobb och var dessutom gravid, så då stannade manuset upp lite.

När sonen föddes bestämde sig Cassandra för att det var nu eller aldrig.

– Om jag inte skriver klart boken nu kommer jag aldrig att göra det.

Sagt och gjort började Cassandra att ta varje tillfälle i akt och skriva medan sonen sov.

– Till en början var det ganska smidigt då han sov mycket på dagtid, men ju äldre han blev ju svårare var det att hitta tid till boken.

När sonen var sju månader bestämde sig Cassandra för att hon var redo att skicka in manuset till ett förlag. Men när hon loggade in på hemsidan till förlaget möttes hon av en besvikelse.

– Det stod kort och gott att de hade manusstopp för tillfället.

Cassandra bestämde sig då för att runda manuskorgen och istället mejla direkt till vd:n. Dagen efter hon skickat in boken till förlaget, promenerar hon med sonen i vagnen när en mailnotis ploppar upp.

– Jag kunde knappt tro att det var sant, men i mejlet står det att vd:n Louise läst boken under föregående kväll, älskar den och vill erbjuda bokkontrakt.

– Jag har nog aldrig blivit så chockad och euforisk på en och samma gång.

Några dagar senare sitter Cassandra och Louise Bäckelin mitt emot varandra på förlaget i Stockholm, då Cassandra lyfter sina tankar på en uppföljare genom att läsa en baksidestext.

– Då går Louise och sätter sig vid datorn och skriver in även uppföljaren i kontraktet och jag går därifrån med ett tvåbokskontrakt.

Idag har ”En enkel till Indien” sedan den varit ute i en månad legat på listan över ”Sveriges mest köpta böcker”.

– Det är svårt att ta in att så många köper min lilla bok och att den fått egna vingar och flyger fritt nu.

Nu väntar Cassandra sitt andra barn och planerar att skriva klart uppföljaren under barnledigheten.

– Jag hoppas att han ska sova lika mycket under de första månaderna som sin bror, skrattar Cassandra.

Uppföljaren är planerad att komma ut till april 2023.  ”En enkel till Indien” är även nominerad till ”Årets feelgood”.  Röstningen avslutades här i juni och de fyra böcker som fick flest röster går vidare för bedömning av en jury. Cassandras bok tillhör finalisterna. Vinnaren utses i augusti.

Läs också