Bävrar fäller träd vid kanalen

Ett antal bävrar har fått smak på pilträden vid strandpromenaden på Ekerö. Nu försöker kommunen agera för att skydda naturen från de hungriga djuren.

Mälaröarnas nyheter fick ett samtal från en läsare som under sina dagliga turer vid strandpromenaden i Ekerö centrum uppmärksammat ett flertal fällda och skadade pilar. När kvinnan studerade dem närmre förstod hon att det var bävrar som varit i farten.

– Jag tog kontakt med kommunen för att informera om att de måste skydda träden så snart som möjligt, berättar kvinnan, som vill vara anonym, och förklarar att kommunens representant då hade börjat prata om bäverfällor.

Eftersom kvinnan värnar om både träden och djuren tog hon kontakt med experter på Naturhistoriska riksmuseet för att få veta vilka åtgärder de rekommenderade.

– Då fick jag veta att man även i innestaden haft problem med bävrar och att man använde metallskydd runt träden för att skydda dem, plus att man även lockade bort bävrarna genom att placera ut fällda aspar åt dem att äta, säger kvinnan och berättar att hon lämnade vidare förslagen till kommunen.

Efter det har kvinnan noterat att nät satts upp i omgångar kring träden och att bävrarna, efter att ha dragit bort de första försöken, nu verkar ha gett upp och lämnat träden ifred.

Olle Lagerholm, viltvårdare i Ekerö kommun, menar att det aldrig funnits några planer på att fånga eller skjuta bävrarna på Ekerö utan att man precis som på andra håll i staden, valt att sätta nät runt träden för att skydda dem.

– Det bästa är ändå att göra området så ointressant som möjligt för bävrarna så att de förhoppningsvis ger sig av därifrån, säger han och menar att det vanligtvis räcker med nät men att de håller koll och förstärker skyddet om det behövs.

Enligt Olle Lagerholm finns det väldigt mycket bävrar runt Mälaröarna och att beståndet också har ökat under senaste tiden. Normalt äter bävrarna inte pilar, utan aspar, men något har gjort att de ändå fått smak för träden vid strandpromenaden i centrum.

HELEN BJURBERG

Läs också