Bengt kan allt om vindkraft

Det Bengt Göransson inte vet om vindkraft är förmodligen inte värt att veta. I nära 35 år har han arbetat med att utveckla, sälja och bygga vinddrivna kraftverk. Men vid huset i Sandudden blir det ingen egen vindsnurra, där funderar han på att installera solceller.

Bengt Göransson har inspekterat vindkraftverk i allt från 32 minusgrader till tropisk 50-gradig värme. Han har sett många hisnande utsikter i de mest skilda landskap och han kan vindkraftverkens historia på sina fem fingrar.

– De första moderna byggdes i Danmark på 1950-talet och i Sverige kom de första på 70-talet. Mitt eget intresse startade i samband med kärnkraftsomröstningen 1980, berättar han hemma i villan i Sandudden dit han flyttade 2009.

En civilingenjörsexamen i flygteknik från KTH gav honom kunskaperna om aerodynamik och förde honom först till Volvo i Göteborg, sedan vidare till Karlstad där han började jobba med vindkraftsutveckling 1984.

– Det har varit motigt för vindkraften ända fram till 2000-talet. Vattenkraft och kärnkraft har varit de rådande energiformerna, men när elcertifikatssystemet infördes 2003 hittade man ett sätt att främja förnybar energi och sedan dess har det gått bättre.

Några år som egen företagare gick så småningom över i en flytt till Stockholm, jobb på Vattenfall och slutligen nuvarande arbetsgivaren Pöyry Sweden. Idag jobbar han med att värdera projekt som ska köpas eller säljas, följer och övervakar projekt och ser till att allt löper som det ska. Ett jobb som har fört honom upp på höga höjder och till olika klimat.

– Förra sommaren besökte jag ett projekt i Thailand och där jobbade vi i 50-gradig värme. Det är ganska ansträngande när man måste ha skyddskläder och säkerhetssele på sig. I februari var jag som kontrast i Hälsingland på ett vindkraftsbygge där vi hade minus 32 grader och fick värma våra händer på de delar i kraftverket som blev varma.

Bengt har också mött mycket motstånd genom åren när han arbetat med byggen som blivit överklagade och han har förståelse för att många inte vill ha sin närmiljö påverkad av de stora kraftverken. Men han känner starkt för förnybar energi och funderar på hur han själv ska kunna tillgodose sina och familjens behov på miljövänligaste sätt.

Att kommunen nu har slopat kraven på bygglov för solceller gör att han själv kan tänka sig att satsa på egenproduktion.

– Jag funderade på att installera det tidigare. Men när jag såg hur dyrt det var med bygglov tappade jag sugen, nu överväger jag dock att ta upp mina planer igen.

Nyligen blev hans arbetsgivare medlem i den nationella sammanslutningen Fossilfritt Sverige som organiserar kommuner, företag och föreningar som vill bidra till klimatomställning och främja förnybar energi. Ett initiativ som han sympatiserar starkt med och som han tycker att fler borde ansluta sig till.

– Ekerö kommun är en av de kommuner som inte är med, men jag tycker att det vore lämpligt att de blev det och ställde upp på deras överenskommelser.

LO BÄCKLINDER

Läs också