Bergman får 784 000 kronor

Nu är förhandlingarna mellan Ekerö kommunen och Johan Bergman klara. Kommunen ska betala 784 000 kr till den tidigare tillförordnade kommundirektören. 

Sedan i våras har Ekerö kommun legat i tvist med Johan Bergman. Johan Bergman anställdes som tillförordnad kommundirektör av den dåvarande ordföranden för kommunstyrelsen mot övriga kommunalråds viljor. Några veckor senare avslutades anställningen. Vad som hände är oklart. Johan Bergman ansåg sig ha blivit uppsagd och därmed vara berättigad till avgångsvederlag. Men enligt dåvarande ordförande för kommunstyrelsen avslutade Johan Bergman själv sin anställning och hade därför inte rätt till ersättning. Tvisterna gick i stå och ledde till en central förhandling mellan SKR och fackförbundet Vision. Parterna har nu nått en överenskommelse. 

– Ekerö kommun ska betala 784 000 kronor i avgångsvederlag till Johan Bergman, berättar Hanna Svensson, kommunstyrelsen ordförande.

Vad tänker du om det? 

– Det är otroligt mycket pengar men vi får tugga i oss det, acceptera och respektera förhandlingarna. Nu ser vi framåt istället för att vara bittra men såklart hade vi hellre inte haft den utgiften. 

Hur tror du att det som hänt påverkar kommuninvånarnas syn på politiker?

– Det är klart att det är negativt att kommunen framstår i dålig dager. Det har definitivt påverkat förtroendet på ett ofördelaktigt vis. Men nu vill vi i Mittenstyret se framåt istället och visa medborgarna att vi tar det här på allvar. 

Vad vill du säga till folk som är upprörda över summan? 

– Att vi håller med. Det är mycket pengar, särskilt med tanke på den korta tid han varit anställd. 

Mälaröarnas nyheter har sökt Johan Bergman men utan resultat. 

ANGELICA BERG

Läs också