Bernström ställer ut på hemmaplan

I december gjorde Färingsöbon Björn Bernström sin drömresa till Antarktis.  En resa över världens stormigaste hav med målet att sätta foten på den sjunde kontinenten och där måla dess inlandsis, isberg och rika djurliv. Nu visar han Antarktis i akvarell i sin ateljé i Hilleshög. 

Konstnären Björn Bern-ström fick möjligheten att följa med på en polarexpedition till Antarktis. Ett resmål som bara en bråkdel av jordens befolkning får möjligheten att uppleva. 

– Jag har länge drömt om att åka till Antarktis och få måla detta fantastiska istäckta polarlandskap med dess rika djurliv. 

Under resan fick han många närgående möten 

med djurlivet. Vandrings-albatrosser med världens längsta vingspann på nära fyra meter följde efter fartyget. Späckhuggare, blåval, knölval och sillval sågs regelbundet under hela resan och väl i land på Sydgeorgien kunde Björn gå obehindrat mitt ibland kolonier av pingviner, sjöelefanter och pälssälar. På land har dessa djur inga naturliga fiender och är orädda för människan.  Mitt ute på havet mötte man även ett cirka  tre gånger fyra kilomter stort isberg och som mätte cirka 80 meter över vattenytan. Expeditionen hade ett 20-tal polarforskare ombord. 

– Nu har jag en bildbank med tusentals fotografier av isberg, Antarktis djur och dess storslagna natur. Jag målade en del på plats, men framförallt har måleriet tagit riktig fart hemma i ateljén under januari och februari. Resan gav mig en otrolig inspiration att undersöka och måla en ny motivvärld.

Björn Bernström är heltidskonstnär bosatt och verksam i Hilleshög. Utställningen i hans ateljé hemmavid  går att besöka under hela våren. Några av hans Antarktismålningar kommer även visas på Antikmässan i Älvsjö. Han ställer även ut på Galleri 86 på Skånegatan i slutet av mars.   

Läs också