Biljakt och inbrott

Biljakt och inbrott

Det har varit en händelserik tvåveckorsperiod när det kommer till polishändelser på Mälaröarna. Bland annat har det varit ett flertal inbrott, biljakt från Svartsjöanstalten samt en återupptagen anmälan om sexuellt ofredande.

Under senaste veckorna har media rapporterat om en barnskötare i Botkyrka kommun som är häktad och misstänkt för barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn. Mannen har tidigare arbetat på Ekendals förskola i Ekerö kommun under åren 2002 till 2013 och blev även då polisanmäld för sexuellt ofredande, men förundersökningen lades ner.

– Åklagaren har beslutat att öppna upp det gamla Ekeröärendet på nytt. Man har dock inte kommit längre i bevisningen i den utredningen och allt material är inte genomgånget i detalj än, säger Anna Freij, kommunpolis.

Barnskötaren, som har gjort vissa medgivande när det gäller det nuvarande ärendet, är fortsatt häktad. Den 26 februari prövar domstolen på nytt om häktningen ska fortsätta. Den misstänkte kan själv gå med på att vara häktad ytterligare en period och då behöver domstolen inte ha omhäktningsförhandlingarna, som annars sker var fjortonde dag.
Under den senaste tvåveckorsperioden har det också varit en hel del bostadsinbrott i kommunen. Vid åtminstone två tillfällen har husägare på Ekerö sett på övervakningskameror att någon befinner sig i deras hus. Trots att polisen har varit snabbt på plats och även spårat med hundar och helikopter, har tjuvarna kommit undan.
Även på Ploglandsvägen och Bergamottvägen, båda på Ekerö, har inbrott skett under perioden.

Vid flera tillfällen har också polisen stoppat bilar där förarna har visat sig inte ha körkort eller vara drogade eller berusade.

– Två bilar befann sig också utanför Svartsjöanstalten och tutade, något som de har gjort i fjorton dagar i sträck enligt vakthavande befäl. Polisen åkte ut mot Mälaröarna och på Drottningholmsvägen mötte polisen bilarna som kom i hög fart. Förföljande inleddes och båda bilarna kunde så småningom stoppas i Bromma. En av förarna blev misstänkt för drograttfylleri och hot mot tjänsteman.

Dessutom berättar Anna Freij om att det fortfarande inträffar en hel del incidenter med ungdomar som kastar så kallade ”bangers”, särskilt på helgerna.

– Det är också många som berättar om att ungdomar buskör i sina mopedbilar, har fler passagerare än vad de får och kör fortare än vad de är anpassade för.

Anna Freij vidarebefordrar dessutom en vädjan från Trafikverket som gäller Ekerövägen och de avstängningar som görs där under vardagar i anslutning till sprängningsarbeten.

– Var vänliga och respektera flaggvakter och avspärrningar vid sprängning. Nu har två tillbud skickats in som handlar om att bilister ignorerar avstängning och flaggvakt och kör vidare trots att en sprängning ska ske. Detta är oacceptabelt beteende och farligt i flera avseenden.

Slutligen berättar hon att polisens kontaktcenter, som tidigare varit i kommunhusets reception, numera finns i biblioteket i Ekerö centrum. Där kan man träffa polisen och göra anmälningar mellan 13 och 15 på onsdagar.

LO BÄCKLINDER

Läs också